Radnici PZ Incel zbog piralena moraju na ljekarski pregled

Društvo

U banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel” piralenom je najviše zagađeno zemljište na prostoru bivše “Energane” i u firmama “BC Metal” i “Top Metal”, a s obzirom na to da je riječ o kancerogenom ulju, zatražen je hitan pregled svih radnika iz kruga tog nekadašnjeg giganta.

 

Poručeno je ovo poslije jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, gdje je više od 20 učesnika razgovaralo o problemu kontaminiranog zemljišta i mjerama potrebnim za sanaciju. Ministarka Srebrenka Golić rekla je da ovaj problem treba sistemski rješavati, zbog čega je i formiran ekspertski tim, koji će sarađivati sa međunarodnim konsultantima.

 

Na rješavanju problema zagađenog zemljišta u poslovnoj zoni “Incel” radiće tim ekeperata, a iz Vlade Republike Srpske obećavaju da će problem biti sistemski riješen.

 

U narednih sedam dana, sve institucije moraće da prilože svu potrebnu dokumentaciju timu koji će se baviti piralenom i teškim metalima koji se nalaze na nekoliko lokacija u “Incelu”.

 

Svi radnici u poslovnoj zoni “Incel”, moraće na hitan sistematski pregled – to su samo neki od zaključaka nakon sastanka svih ključnih aktera u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u krugu nekadašnjeg banjalučkog giganta.

 

– Uglavnom, potrebno je ovom ekpertskom timu, jedna kompletna infrastruktura svih podzemnih instalacija koje postoje na 80 hektara u poslovnoj zoni “Incel”. Potrebno je uraditi i jednu podlogu hidrologije io geologije. Institut za vode, hidrologiju će ekspertskom timu će prezentovati, znači same poslovne zone – kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

 

Od pedeset i dva uzorka na dvadeset i jednoj lokaciji, najviše piralena ima u krugu “Energane”, dok u granici sa naseljenim područjem, zemljište nije zagađeno. U manjim količinama, ali ipak preko granice dozvoljenog, piralena je bilo na još dvije lokacije u krugu “Incela”.

 

Otrovno ulje nije pronađeno u podzemnim vodama, pokazala su mjerenja.

 

atvbl.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *