Potpisan ugovor o izradi urbanističkog plana Banjaluke

Društvo

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o izradi urbanističkog plana grada, vrijedan 560.000 KM, koji bi se u vidu prednacrta pred gradskim parlamentom mogao naći u proljeće naredne godine.

 

Ugovor su potpisali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predstavnici lokalne projektantske kuće “Urbis”.

 

Radojičić je naglasio da je riječ o ugovoru koji ima ogroman značaj za Banjaluku, da je posljednji urbanistički plan grada usvojen 1975. godine, te napomenuo da su u protekle 44 godine potpuno promijenjene društvene, ekonomske i istorijske okolnosti.

 

On je rekao da temelj planskog razvoja grada predstavljaju dva dokumenta, i to Strategija razvoja grada, koja je nakon dvije godine priprema usvojena prošle godine, i Urbanistički plan.

 

“Danas smo, nakon kompletne procedure javnih nabavki, došli do konzorcijuma izvođača, odnosno projektanata koji čine tri firme `Urbis centar` iz Banjaluke, Centar za urbano ekonomsko planiranje iz Beograda i Institut zaštite ekologije iz Banjaluke”, naveo je Radojičić.

 

Prema njegovim riječima, poslije punih šest godina od početka procesa javnih nabavki iz prošlog mandata konačno se došlo do ugovora i izvođača.

 

Direktor banjalučkog “Urbis centra” Snežana Mrđa Badža rekla je da firme koje čine konzorcijum imaju veliko iskustvo u izradi urbanističkih planova.

 

Ona je rekla da plan za narednih 20 godina treba da bude dobar dokument koji će biti osnova budućeg razvoja grada Banjaluka u smislu da bude fleksibilan, da otvori mogućnost za razvoj privrede i riješi neka ključna pitanja.

 

“Nadamo se da će se što više građana i institucija i stručnjaka uključiti od samog početka izrade plana u proceduru da bismo dobili na kraju što kvalitetniji dokument”, rekla je ona.

 

Gradski arhitekta Banjaluke Ivan Rašković rekao je da je ovo istorijski događaj, te pojasnio da, kada bi se poredila planska dokumentacija sa pravnom dokumentacijom, urbanistički plan bi bio kao Ustav.

 

“Kako država ne može da se razvija bez Ustava, tako ne može grad bez urbanistričkog plana. Sila okolnosti ovih 44 godine je uticala da Banjaluka to radi bez urbanističkog plana”, dodao je Rašković.

 

Prema njegovim riječima, kada se urbanistički lan usvoji i postane praktički zakon, grad će se razvijati sinhronizovanije i uravnoteženije nego do sada.

 

On je rekao da je formiran i Urbanistički savjet, tjelo sa 19 stručnjaka koji će pratiti kvalitet i rokove izrade plana.

 

Rašković je rekao da je najznačajnije da grad održi, razvije i unaprijedi svoj prostorni i arhitektonsko-urbanistički identitet.

 

“Banjaluka je oduvek bila poznata, a biće i ubuduće, kao grad zelenila i ono je u Banjaluci posebno prisutno kroz njen istorijski razvoj, a na natprosečnom je nivou u odnosu na druge gradove i to je jedan od elemenata identiteta koji će biti razvijen i očuvan”, dodao je Rašković.

 

Rašković je rekao da će paralelno za sve vrijeme donošenja plana biti organizovano više sesija, radionica gdje će stručnjaci i građani moći da se upoznaju o toku izrade.

 

Agencije

Tagged