“Glamping” u planu nove turističke ponude na Kozari

Društvo

Planom parcelacije lokaliteta Pašini konaci u Nacionalnom parku “Kozara” predviđena je nova turistička ponuda – glamping, odnosno kampovanje u luksuznim šatorima namijenjeno korisnicima koji nisu spremni da žrtvuju udobnost za vrijeme boravka u prirodi.

 

Predviđena je gradnja 19 drvenih kućica – brvnara i pet drvenih platformi sa šatorima i terasama, gdje će 80 odsto jedinica biti projektovano sa kuhinjom i kupatilom, kao i uređenje kamp parcela za kampere, a u centralnom dijelu trg i ognjište, te pješački prilazi do smještajnih i servisnih objekta.

 

Osim smještajnih kapaciteta, planirana je izgradnja otvorenih sportskih terena i dječjih igrališta, centralnog objekta sa administrativnim dijelom, recepcijom i servisom, te poslovnog objekta sa trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima i parkinga sa 38 mjesta.

 

Planirani su uređenje korita bujičnog potoka Gračanica i djelimična kolektorizacija ispod saobraćajnih površina, kao i postavljanje više kolskih i pješačkih mostova preko ovog vodotoka.

 

Travnate površine predviđene su za rekreaciju, pješačke staze, mobilijar za odmorišta i privremeno postavljanje šatora. Područje Pašini konaci površine je 2,9 hektara već dugi niz godina je zapušteno, u dobroj mjeri zahvaćeno širenjem obližnjih šuma. Putevi su devastirani i neuslovni za odvijanje putničkog saobraćaja.

 

U cjelosti je u vlasništvu Republike Srpske, a njime upravlja Nacionalni park “Kozara”.

 

Nakon što je usvojen u Skupštini grada Prijedor, nacrt ovog plana upućen na javni uvid koji traje do 12. avgusta gdje svako pravno i fizičko lice može dati mišljenje, primjedbe i prijedloge na dokument, a uslijediće pribavljanje idejnog rješenja za sve planirane objekte s ciljem definisanja vizuelnog identiteta ove turističke destinacije.

 

Nacrt plana izložen je u Zavodu za izgradnju grada, u Info centru Nacionalnog parka “Kozara” na Mrakovici i u prostorijama Odjeljenja za prostorno uređenje grada Prijedora, gdje se može pogledati, a objavljen je i na internet stranici grada Prijedora.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *