MUP RS nabavlja tri nova helikoptera i oklopna vozila

Društvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ušlo je u proces nabavke tri višenamjenska helikoptera i opremanja borbenim oklopnim vozilima Despot kojih će za početak biti naručeno osam komada, piše Balkanska bezbednosna mreža.

 

Tango Six takođe saznaje, tragom istraživanja na ovogodišnjem vazduhoplovnom sajmu u Parizu, da će se Republika Srpska najvjerovatnije odlučiti za ruske helikoptere Ansat.

 

– Plan da se nabave tri helikoptera namjenski za potrebe policije Vlada Republike Srpske je već odobrila i predviđeno je da se za tu namjenu potroši okvirno 42,163 miliona konvertibilnih maraka odnosno oko 21,56 miliona evra.

 

Prema planu nabavke ugovor bi trebao da bude potpisan u trećem kvartalu ove godine.

 

U medijima u Republici Srpskoj prošle godine pisalo se o tome da je planirana nabavka tri helikoptera Ansat ruske proizvodnje, ali za sada nema potvrde o konačnoj odluci – piše Balkanska bezbednosna mreža.

 

Balkanska bezbednosna mreža podsjeća da policija Republike Srpske do sada nije imala svoje letjelice iako je jedna Gazela letjela sa oznakama Policije od 2005. do 2008. godine da bi kasnije postala dio Helikopterskog servisa, organizacije zadužene za podršku vlasti i stanovništva Srpske.

 

– Za sada u okviru zadataka Helikopterskog servisa je podrška resoru unutrašnjih poslova, ali odlučeno je da se službe razdvoje i da policija ima vlastitu flotu. Gazela koja je nekada imala oznake policije Republike Srpske maja ove godine ponuđena je na prodaju sa još četiri Gazele koje su imovina Helikopterskog servisa. U floti će ostati jedan AgustaWestland A119 nabavljen 2018. godine i jedan Bell 206B Jet Ranger III proizveden 1980. godine.

 

U planu obnove flote Helikopterskog servisa je nabavka još najmanje jedne letjelice pogodne za rutinske zadatke službe kao što su medicinski prevoz i zadaci podrške Vladi u prevozu važnih ličnosti i službenih lica. Nova policijska flota biće namijenjena za kontrolu granice i teritorija u zaustavljanju ilegalnih migracija, zatim protivpožarnoj zaštiti, službi traganja i spasavanja i podršci antiterorističkoj jedinici i drugim dijelovima policije – navodi Balkanska bezbednosna mreža.

 

Šta se nabavlja?

 

Kako je Tango Six saznao prilikom ceremonije predstavljanja novog helikoptera AW119 u septembru prošle godine, Helikopterski servis će najvjerovatnije nabaviti najmanje još jednu Agustu i sredstva u budžetu Republike Srpske za ovu nabavku su već obezbijeđena.

 

Iako i dalje nema zvanične potvrde da Republika Srpska za svoju Policiju nabavlja helikoptere Ansat, Tango Six je na ovogodišnjem vazduhoplovnom sajmu u Parizu imao interesantnu interakciju sa predstavnicima kompanije Ruski Helikopteri povodom ove teme.

 

Naime, predstavnik ruskog proizvođača prilikom jednog intervjua datog na sajmu pomenuo je da je među prvim mušterijama Ansata „Republika Srbija“.Međutim kasnije je zvanično potvrđeno da je u pitanju permutacija i da su mislili na „Republiku Srpsku“.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *