Od mizernih 450 maraka, gazdi mora da vrati 50

Društvo

Savez sindikata RS pozvao je jedan radnik zaposlen u drvnoj industriji koji je tražio pomoć jer od 450 KM plate, minimalca, mora svaki mjesec da vraća 50 maraka poslodavcu.

 

Srpskainfo saznaje da se radnik raspitivao da li je to zakonito, što – naravno – nije, ali da ipak nije želio da se reaguje jer se plaši da će ostati bez posla i minimalnih primanja.

 

Ovo, kako nam je rečeno u Savezu sindikata, nije usamljen slučaj da radnici vraćaju dio ličnog dohotka poslodavcima. Sindikat je po prijavama slao inspekciju u te firme, ali radnici na licu mjesta sve negiraju iz straha za svoju egzistenciju.

 

U Savezu sindikata RS ističu da se takve zloupotrebe vrlo brzo pročuju, naročito u malim sredinama, te da je nemoguće da nadležni to ne znaju. Međutim, u praksi je to teško dokazivo, pa se od reforme Inspektorata RS, koja je najavljena, očekuje puno.

 

– Radnici u privredi ne rade za platu, ne rade za naknadu za svoj rad, već primaju mizeriju – upozorila je predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić.

 

Navela je kako na Zapadu ljudi mogu solidno da žive od socijalne pomoći, a da kod nas radnici ne mogu da prežive od onoga što se naziva plata.

 

Deset predsjednika granskih privrednih sindikata juče su održali sjednicu na temu “Položaj radnika u realnom sektoru sa predlogom mjera za poboljšanje uslova rada i potrebe zaključivanja posebnih kolektivnih ugovora”.

 

Na sastankuje je zaključeno da se ide u pregovore sa poslodavcima u vezi sa zaključivanjem pojedinačnih kolektivnih ugovora, jer su predstavnici Unije udruženja poslodavaca RS saopštili da neće potpisati Opšti kolektivni ugovor.

 

Predstavnici Sindikata insistiraće na povećanju plata, definisanju isplate regresa, minulog rada, kao i zaštiti na radu.

 

Oko 75.000 radnika zaposleni je u privredi koju predstavlja Savez sindikata RS, a čak 35 odsto prima minimalac. Najviša posljednja plata bila je 780 konvertibilnih maraka, a republički prosek je 910 KM.

 

– Nepostojanjem Opšteg kolektivnog ugovora i pojedinačnih ugovora radnici u privredi najviše ispaštaju. Više od decenije plate stagniraju, a onih 30 KM od prošle godine se ne može računati u povišicu jer se tog dijela odrekla Vlada i to poslodavce ništa ne košta – istakla je Dragana Vrabičić.

 

Potpredsjednik Saveza sindikata RS Tane Peulić izjavio je da Sindikat samo želi da radnici zarade svoju platu i da je prime adekvatnu naknadu od koje će moći normalno da žive.

 

– Samo u takvim uslovima radnici mogu da budu zadovoljni, ali i poslodavci te na kraju cijelo društvo – naveo je Peulić.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *