Mostarce ugrožava više hiljada tona kancerogenog mulja

Društvo

Mostarci su otrovani samo još ne znamo koliko – jedna je od tvrdnji izrečenih na konferenciji za medije Mreže “Naše društvo”. Predočene su brojne činjenice i akti skrivani od javnosti, a od SDA i HDZ zatraženo izbacivanje iz članstva onih koji bi zbog problema s muljem s prečistača trebali i krivično odgovarati.

 

Husein Oručević iz OKC Abrašević prezentovao je Elaborat plana upravljanja, tretmana i odlaganja mulja s prečistača otpadnih voda koji je za Grad Mostar u junu ove godine izradio Građevinski fakultet, a koji demantuje tvrdnje vlasti da aktivisti politički motivisani obmanjuju i zastrašuju javnost, prenosi Klix.

 

– Ovaj elaborat pominje mnogo teže riječi nego smo ih mi iznosili na našim pres konferencijama. Istaknuću dvije stvari, kažu da je mulj jako teško zbrinuti jer se u njemu nalaze jako opasne kancerogene i mutogene materije. Nastali mulj je potrebno pravilno zbirnuti te otkriti izvore tvari i spojeva (PAH, TPH, PCB i HCH) koji moraju ići na procese prethodnog pročišćavanja – naveo je Oručević.

 

U elaboratu stoji i da u mulju postoje spojevi koji su na nedozvoljen način ušli u sistem kanalizacije u mjerljivim količinama te je potrebno utvrditi izvore ispuštanja i spriječiti dalji unos tih spojeva u gradsku kanalizaciju. Posebno je zatraženo otkrivanje mjesta s kojeg se u kanalizaciju ispušta zloglasni PCB, glavni sastojak emulzije piralena koji je mutogen i kancerogen.

 

– Treba napomenuti da kolektori prikupljaju otpadne vode iz svega jedne trećine grada. Ostatak kao što su istočna obala i dio zapadne, i dalje odlazi direktno u Neretvu. Postoje dvije trećine otpadnih voda za koje uopšte ne znamo šta sadrže – naglasio je Oručević.

 

Elaborat predviđa hitno zbrinjavanje mulja izvoženjem iz Bosne i Hercegovine i spaljivanje u odgovarajućoj spalionici.

 

Prezentovane su i tri ponude koje je Grad Mostar dobio za zbrinjavanje mulja, a svaka ima dodatak da će se transport organizovati u specijalnim vozilima predviđenim za tu namjenu koja posjeduju sve potrebne dozvole i osiguranja.

 

– Način na koji se sada to radi, gdje ga pročišćavaju na vazduhu uz pomoć vjetra. Cjelokupna kancerogena i mutogena materija nalazi se u vazduhu – kazao je Husein Oručević.

 

Marin Bago iz Udruge Futura izjavio je da je jedan od opasniji spinova koji dolaze iz Grada Mostara, onaj da mulj nije opasan i da taj spin ide prema federalnom premijeru i ministru životne sredine, a da postoji nalaz inspekcije koji sve to demantuje.

 

– Inspekcija je na deponiji uhvatila kamion sa šest tona mulja, ima i ime šofera i registarske oznake. Nama pričaju da nema otrova, a mi se pitamo jesu li premijer Novalić i ministrka Đapo prevareni ili su saučesnici u ovoj priči – izjavio je Bago ponovivši da se sada mulj koji sadrži otrove na nivou bojnih otrova suši na vazduhu i da ga već ima preko hiljadu tona.

 

Pročitane su alarmantne rečenice glavne gradske savjetnice Radmile Komadine koja je na kolegiju izjavila kako je stanje katastrofalno, a koja u javnosti govori potpuno suprotno.

 

– Tražimo klasifikaciju svih otpadnih voda u Mostaru. Znamo da smo otrovani, ali ne znamo koliko. Tražimo detaljne sistematske preglede ljudi koji rade na prečistaču, možda je već kasno, ne znamo. Gdje ga odvoze, znamo da jesu negdje, teški otrovi se raspršuju širom Mostara i Hercegovine – zatražili su.

 

Od šefova stranaka traže da odgovorne ljude isključe iz stranaka, te kažu da su gradonačelnik Mostara i njegovi saradnici građane opljačkali za 300 miliona KM. Zatraženo je i uključivanje struke i intelektualaca u navedenog rješavanje problema.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *