Banjaluka: Besplatni udžbenici i za djecu iz hraniteljskih porodica

Društvo

Grad Banja Luka obezbijediće i ove godine udžbenike za djecu iz višečlanih i romskih porodica, a po prvi put, od predstojeće školske godine ovu vrstu pomoći dobiće i djeca iz hraniteljskih porodica.

 

Novim programom podrške, Gradska uprava će djeci iz hraniteljskih porodica dodijeliti jednokratnu novčanu pomoć za nabavku udžbenika i školskog pribora, za šta je ovih dana donesen i odgovarajući pravilnik.

 

Prema tom pravilniku, za osnovce iz hraniteljskih porodica predviđeno je 150 KM, za učenike srednjih škola 170, dok studenti iz hraniteljskih porodica mogu da dobiju 200 KM. Zahtjeve za ostvarivanje ove pomoći, uz određenu dokumentaciju, potrebno je podnijeti do 15. septembra za učenike, a za studente do 15. novembra.

 

-Ovo je simboličan znak podrške za te ljude koji obavljaju izuzetno humanu misiju, odnosno daju svoj doprinos da mališani bez roditeljskog staranja odrastaju u zdravim i srećnim porodicama – istakli su iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

 

Kada je riječ o besplatnim udžbenicima iz porodica sa četvoro i više djece i Udruženja Roma „Veseli brijeg“, kako su potvrdili u odjeljenju – sve procedure za ovu aktivnost privode se kraju i do početka školske godine udžbenici će biti podijeljeni.

 

Ukupno 81 osnovac iz 51 višečlane porodice dobiće besplatne udžbenike i 20 učenika iz romskih porodica, koji će dobiti i školski pribor. Takođe, Grad će kroz jednokratnu novčanu pomoć podržati obrazovanje srednjoškolaca i studenata iz romske populacije.

 

Iz resornog odjeljenja su naglasili da od 2010. godine, pred početak škole, Grad pruža podršku udruženjima „4+“ i „Veseli brijeg“ i za njihove članove obezbijedi besplatne komplete knjiga.

 

-Ova pomoć je samo jedna od mjera socijalne politike koju provodi Grad Banja Luka. Sa udruženjima, posebno „4+“, organizujemo brojne zajedničke aktivnosti. Grad im je obezbijedio nove poslovne prostorije. Takođe plaća boravak djece iz višečlanih porodica u vrtićima, dobijaju stipendiju tokom školovanja bez obzira na materijalni status porodice. Uz to, finansiramo i dio tekućih troškova i određenih programskih aktivnosti Udruženja „4+“ – kazali su iz odjeljenja.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *