Medicinske sestre u RS plaćene duplo manje nego u FBiH

Društvo

Iz sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike, prije svega medicinske sestre, poručuju da je položaj zaposlenih u ovoj branši u RS izuzetno loš, te najavljuju proteste, ako bar njihove plate hitno ne budu povećane.

 

U Samostalnom sindikatu radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS naglašavaju da, naprimjer, medicinaska sestra u UKC RS mjesečno prima oko 870 KM.

 

– S druge strane, ukupna primanja medicinske sestre u UKC Tuzla su do 1.400, a u UKC Sarajevo 1.700 KM. Zato smo, između ostalog, od resornog ministra i premijera RS zatražili da hitno i bez odlaganja plate zaposlenima u oblasti zdravstva budu povećane za najmanje 30 odsto. Naime, naši radnici su dovedeni u jedan izuzetno težak socijalni i ekonomski položaj. To je dovelo i do ubrzaneog odlaska kadrova iz RS, što je velika prijetnja postojećem zdravstvenom sistemu – kaže predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

 

Naglašava da je ovaj sindikat brojnim dopisima tražio od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS da se izmjenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora eliminišu njegove manjkavosti.

 

– Tako bismo u oblasti zdravstva imali kolektivni ugovor čije bi odredbe bile primjenjive u javnim zdravstvenim ustanovama. Međutim, našim zahtjevima nije udovoljeno. Posebno skrećemo pažnju na grubo kršenje i neprimjenjivanje odredbe kojom je propisano i utvrđeno pravo radnika na uvećanje osnovne plate po osnovu posebnih i otežanih uslova rada, zbog čega su radnici prinuđeni da zaštitu svojih prava traže kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i nadležnih sudova u RS. Zahtijevamo od Vlade RS i MZSZ da bez odlaganja pronađu načine realizacije pomenutih zahtjeva. U suprotnom, polovinom septembra ćemo preduzeti konkretne sindikalne mjere i iskazati svoje nezadovoljstvo širom RS – poručuje Šukalo.

 

Iz MZSZ nismo dobili odgovor na pitanje kakav je njihov stav u pogledu zahtjeva sindikalaca za povećanje plate, te na najavu organizovanja protesta.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *