Rajčević najavio radikalne mjere po pitanju lažnih diploma

Društvo

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da će biti preduzete radikalne mjere u slučajevima u kojima bude nedvosmisleno utvrđeno da su nezakonito izdavane diplome, odnosno nepravilnosti u pogledu ispunjavanja uslova da bi neko stekao akademsku kvalifikaciju, a u kojem je svjesno učestvovala visokoškolska ustanova ili dio njenih zaposlenih.

 

Govoreći o mjerama koje Vlada i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo planiraju da preduzmu povodom sve češćih navoda u javnosti o takozvanim lažnim diplomama, Rajčević je istakao da će jedna od novina u novim zakonskim rješenjima biti i mogućnost trenutnog oduzimanja licence za rad visokoškolskoj ustanovi u kojoj budu otkrivene nezakonitosti u pogledu izdavanja diploma.

 

– To sada nije slučaj. Osim toga, inspekcijski organi će po automatizmu podnositi krivične prijave protiv odgovornih, a takve diplome će biti poništavane, bez izuzetka – rekao je Rajčević.

 

Prema njegovim riječima, sadašnji zakon to efektivno onemogućava, jer se ispunjenost uslova za rad visokoškolske ustanove ogleda više kroz materijalne i kadrovske pretpostavke, nego kroz suštinu, a to je kvalitet.

 

– Ko god misli da se igra sa budućnošću naroda, svjesno urušavajući temelje njegovog opstanka, a to je obrazovni sistem, naići će na odlučan odgovor države. To je stav Vlade – naglasio je Rajčević.

 

On je naveo da je pretpostavka za takvo djelovanje i profesionalna inspekcijska služba koja mora biti ojačana.

 

– Prosvjetnu inspekciju moramo jačati kadrovski, ali i onemogućavanjem uticaja na njen rad. Inspektori moraju biti profesionalni, objektivni i odgovorni isključivo državi. U inspekciji imamo vrlo kvalitetne ljude sa višegodišnjim iskustvom i njima će biti dat veći značaj i prostor za djelovanje – rekao je Rajčević.

 

On je istakao da je Republička prosvjetna inspekcija jedan od dva kontrolna mehanizma u sistemu visokog obrazovanja.

 

– Drugi mehanizam je način na koji će nekome uopšte biti izdavana dozvola za rad, evaluacija predloženih studijskih programa, akreditacija i reakreditacija. Dosadašnji sistem, po mišljenju Ministarstva i Vlade, nije dao očekivane rezultate u smislu obezbjeđenja kvaliteta u nastavnom procesu, te nas tu očekuju značajne promjene – kaže Rajčević.

 

On je precizirao da će objektivna procjena proizilaziti iz mišljenja eksperata za pojedine naučne oblasti, odnosno vrhunskih autoriteta iz zemlje i inostranstva čiji će angažman u ovom procesu biti sakriven, bez mogućnosti uticaja bilo koje vrste.

 

Agencije

Tagged

1 thought on “Rajčević najavio radikalne mjere po pitanju lažnih diploma

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *