“Putevi RS” prodaju naplatne kućice iz Glamočana

Društvo

Preduzeće “Putevi RS” raspisalo je oglas za prodaju demontiranih naplatnih kućica sa magistralnog puta u Glamočanima, koje nikada nisu bile u funkciji.

 

Oni koji žele da postanu vlasnici ovih objekata treba minimalno da pripreme 38.000 maraka.

 

U oglasu je navedeno da se svih pet kućica prodaje u paketu i to po principu javnog nadmetanja, odnosno licitacije, te da cijena ne može biti niža od procijenjene vrijednosti koja iznosi 38.209 maraka.

 

“Svi zainteresovani naplatne kućice mogu pogledati u ponedjeljak od deset do 11 časova u krugu preduzeća “Kozaraputevi”, koje se nalazi u banjalučkom naselju Tunjice. Javno nadmetanje biće održano 15. avgusta u 12.30 časova u prostorijama “Puteva RS”, navedeno je u oglasu.

 

Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica, a prije početka licitacije ponuđivači su dužni da uplate kauciju u visini od deset odsto od početne vrijednosti demontiranih naplatnih kućica na žiro-račun “Puteva RS”, te da prijave sa uplaćenom kaucijom dostave na protokol ovog javnog preduzeća.

 

U oglasu se navodi da će se najpovoljnijim ponuđačem smatrati onaj ko ponudi najvišu cijenu, te da se prodaja kućica vrši po načelu “viđeno-kupljeno”, što isključuje naknadne reklamacije i prigovore na kvalitet i eventualne nedostatke, prenosi “Glas Srpske”.

 

“Najpovoljniji ponuđač je dužan da plati kupoprodajnu cijenu u roku od pet dana od dana licitacije, odnosno prije zaključenja ugovora, u suprotnom gubi pravo na povrat kaucije i smatraće se da je odustao od kupovine”, stoji u oglasu.

 

Naplatne kućice, koje su predmet prodaje, bile su postavljene na magistralom putu Banjaluka – Klašnice u mjestu Glamočani 2013. godine, a “Putevi RS” su za njihovu izgradnju izdvojili 2,1 milion KM. Međutim, kućice nikada nisu puštene u funkciju i nisu donijele ni marku prihoda jer su bile postavljene na pogrešnoj lokaciji.

 

Sporni objekti sa lokacije u Glamočanima uklonjeni su krajem oktobra prošle godine, a taj posao obavio je konzorcijum koji su činili “Kozaraputevi”, “Prijedorputevi” i “DOS elektro” po cijeni od 1,5 miliona maraka.

 

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS ranije su rekli da “Putevima” nikada nisu dali saglasnost za postavljanje kućica na lokaciji u Glamočanima, jer putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Iz “Puteva” su, međutim, negirali te tvrdnje, ističući da su postupali po nalogu resornog ministarstva i Vlade RS. O cijelom slučaju je bila pokrenuta i istraga, ali je prekinuta.

 

Nesreće

 

Demontirane naplatne kuće, osim što nikada ničemu nisu koristile, ometale su saobraćaj u Glamočanima i nerijetko uzrokovale saobraćajne nesreće na tom dijelu puta. Na toj lokaciji za nešto više od tri godine dogodilo se 48 saobraćajki, u kojima su stradale dvije osobe, dok su tri bile teško povrijeđene. Uklanjanjem kućica stvoreni su uslovi za bezbjedno odvijanje saobraćaja.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *