Radojičić i Mataruga o saradnji Grada i Univerziteta

Društvo

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, sa saradnicima, razgovarao je danas sa rektorom Univerziteta u Banjoj Luci Milanom Matarugom. Glavna tema današnjeg sastanka, koji je održan u Rekotratu Univerziteta, bila je izmjena Regulacionog plana spomenika parkovske kulture „Univerzitetski grad“ koja predviđa gradnju i rekonstrukciju pojedinih postojećih objekata čime bi Šumarski fakultet konačno dobio prostorije za rad, jer su trenutno podstanari.

-Iako nismo neposredno nadležni za visoko obrazovanje, Grad Banja Luka ima intenzivnu saradnju sa Univerzitetom u Banjoj Luci i većinom pojedinačnih fakulteta. Za tri mjeseca rada, nova gradska administracija je riješila dva veoma važna pitanja. Usvojena je odluka o zaštićenom parku kampusa, a usvojen je i regulacioni plan koji omogućava dalji razvoj Univerziteta. U planu je nova zgrada Šumarskog fakulteta, omogućava se dalje planiranje za Stomatološki fakultet, multimedijalni centar i druge objekte. Danas smo razgovarali i o onome što nije u samom kampusu, jer je više fakulteta locirano van kampusa, i potrebno je riješti neka pitanja. Takođe razgovarali smo i o lokaciji na Paprikovcu za Medicinski fakultet, nekim pitanjima interesantnim za Elektrotehnički fakultet i slično – izjavio je gradonačelnik Radojičić novinarima po završetku sastanka.

On je naglasio da će u narednom periodu, u sve ozbiljne poslove i projekte koje planira Gradska uprava, biti uključen i kadar sa Univerziteta.

-Jedan od tih projekata je kandidatura Banje Luke za evropsku prijestonicu kulturu i ljudi sa Akademije umjetnosti će u značajnoj mjeri biti uključeni u taj projekat. Ponudili smo Univerzitetu da pripemi prijedlog projekta u kojem bi najbolji studenti banjalučkog Univerziteta, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, bili angažovani u radu u Gradskoj upravi.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci, Milan Mataruga, zahvalio je gradonačelniku na prvoj zvaničnoj posjeti Univerzitetu i naglasio da je Skupština Grada, usvajanjem odgovarajućih odluka, otvorila nove mogućnosti za dalji razvoj Univerziteta.

– Zadovoljstvo mi je što smo našli zajedničke tačke saradnje sa Gradskom upravom i vjerujem da ća ta saradnja biti na obostranu korist. Kada je u pitanju finansiranje gradnje zgrade Šumarskog fakulteta, već imamo obezbijeđen dio sredstava koji će biti utrošen za plansku dokumentaciju. Imamo i obećanje Vlade RS da će finansirati 30 % troškova, a formiraćemo i tim koji će pripremiti aplikaciju prema međunarodnim fondovima – zaključio je Mataruga.

U ime Grada Banja Luka, pored gradonačelnika Radojičića, današnjem sastanku su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, šef Kabineta Milan Grubor, v.d. načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac i koordinator u Odjeljenju za prostorno uređenje Sanela Kecman.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *