EU daje još 10 miliona evra za migrante

Društvo

Evropska komisija usvojila je danas odluku o izdvajanju 10 miliona evra dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica. Sa ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Evropske unije za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 miliona evra.

 

Sredstva Evropske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

 

Kako je saopšteno je Kancelarije Evropske komisije, Evropska unija će takođe nastaviti da pruža podršku unaprjeđenju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih krivičnih djela.

 

“To će takođe pomoći vlastima BiH pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove države porijekla”, navedeno je.

 

Prema službenim procjenama, u BiH je od januara 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata. U zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Oko 4.100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira Evropska unija.

 

Od 2007. godine, Evropska unija pruža pomoć BiH u iznosu od 58,6 miliona evra u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je i korisnica Regionalnog IPA programa “Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama” u vrijednosti od gotovo 14,5 miliona evra.

 

Ukupna pomoć Evropske unije koja se od 2018. godine provodi u Bosni i Hercegovini za potrebe rješavanja povećanih migracija iznosi 24 miliona (20,2 miliona evra iz IPA-e i 3,8 miliona evra humanitarne pomoći). Sa ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva iznose 34 miliona evra. Riječ je o dodatnim sredstvima, pored 24,6 miliona evra koje je Evropska unija osigurala BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *