Saradnja Banjaluke i Međureligijskog vijeća BiH

Društvo

Predstavnici Grada Banje Luke i Međureligijskog vijeća BiH potpisali su danas sporazum o međusobnoj saradnji, kojim se promoviše koncept međureligijske saradnje i učešća lokalne zajednice.

 

U ime Grada, sporazum je potpisao gradonačelnik Igor Radojičić koji je rekao da Grad Banja Luka promoviše saradnju, toleranciju i suživot, kao otvoren i prijateljski grad. On je ukazao da je ova godina u znaku kandidature Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, ističući da sam naziv aplikacije „Suprotnosti se privlače“ govori o prostoru na kojem se stalno susreću različite kulture i uticaji.

 

“Na različite načine sarađujemo sa svakom od vjerskih zajednica, a realizovali smo niz projekata koje podržavamo ili radimo zajedno. U SPC ove godine je centralni događaj 800 godina autokefalnosti, katolička zajednica je obilježila jubilej dolaska Trapista u samostan Marija Zvijezda, dok sa Islamskom vjerskom zajednicom radimo na obnovi džamije Arnaudija, a očekujemo i projekat obnove sahat kule pored Ferhadije. Rad jevrejske zajednice podržavamo kroz aktivnosti Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ kao i projekte prekogranične saradnje”, naglasio je Radojičić.

 

On je izrazio očekivanje da će Međureligijsko vijeće BiH, u narednom periodu, predložiti projekte koji će biti na zadovoljstvo svih strana potpisnica ovog sporazuma.

 

Predsjedavajuća banjalučkog odbora za međureligijsku saradnju, Aleksandra Stevandić, kazala je da se ovim sporazumom, između ostalog, postiže to da Banja Luka s punim pravom može biti proglašena Evropskom prestonicom kulture.

 

“U zadnjih godinu i po dana, koliko postoji odbor u Banjoj Luci, i kroz pet realizovanih projekata međureligijske saradnje, pokazali smo spremnost za upoznavanje različitosti i prihvatanje svih vjerskih zajednica i ljudi koji žive ovdje”, zaključila je Stevandić.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *