Autoput će biti udaljen oko četiri kilometra od Bijeljine

Društvo

Skupština grada Bijeljina danas je jednoglasno usvojila Prostorni plan grada, strateški dokument koji u narednih 20 godina određuje dugoročne ciljeve i mjere prostornog razvoja, a kojim se, između ostalog, definiše i konačna trasa budućeg autoputa kroz Semberiju.

 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da će, prema usvojenoj verziji Prostornog plana, autoput biti udaljen od Bijeljine oko četiri kilometra.

 

On je izrazio zadovoljstvo što je Prostorni plan usvojen jednoglasno, ističući da su prilikom njegove izrade i usvajanja sprovedene sve zakonske procedure.

 

“Gradska uprava je od resornog ministarstva i preduzeća `Putevi Republike Srpske` dobila neophodne saglasnosti. Poštovali smo mišljenje struke i usvojili sve izmjene koje su oni predložili. Naš jedini zahtjev je bio da auto-put ide trasom koja je bliže Bijeljini. Zahtjev je ispunjen i prema usvojenoj verziji Prostornog plana, ova saobraćajnica biće udaljena od grada oko četiri kilometra”, naglasio je Mićić.

 

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Markovića izrazio je zadovoljstvo što su odbornici prepoznali značaj usvajanja Prostornog plana za Semberiju.

 

“Kada je riječ o vitalnom interesu grada, na današnjoj Skupštini odbornici pozicije i opozicije su pokazali političku zrelost i jednoglasno usvojili Prostorni plan, odnosno, konačnu trasu auto-puta koji će prolaziti pored Bijeljine”, rekao je Marković novinarima.

 

On je dodao da očekuje da će problemi u vezi sa eksproprijacijom zemljišta na području sela Brodac biti riješeni.

 

“Sa mještanima ćemo dogovoriti cijenu koja će im biti prihvatljiva, kako bi se realizacija ovog izuzetno značajnog projekta za Semberiju odvijala nesmetano. Naći ćemo način da svi budu zadovoljni”, naglasio je Marković.

 

Usvajanjem Prostornog plana grad Bijeljina je ispunio sve obaveze ove lokalne zajednice da bi izgradnja auto-puta kroz Semberiju mogla početi.

 

Šef kluba odbornika SNSD-a Aleksandar Đurđević rekao je da usvajanje Prostornog plana grada Bijeljina kao najvažnijeg strateškog dokumenta posebno raduje jer je u Planu ucrtan i auto-put koji povezuje Banjaluku, Bijeljinu i Beograd.

 

“Svakom građaninu Semberije mnogo znači što auto-put prolazi kroz Semberiju i biće snažan vjetar u leđa svakome, a povezuje prijestonice Banjaluku i Beograd”, rekao je Đurđević, napominjući da je klub odbornika SNSD-a podržao ovu tačku dnevnog reda.

 

Odbornici Skupštine grada usvojili su još osam tačaka dnevnog reda, a pritom nisu bili saglasni o prijedlogu o novom kreditnom zaduženju grada od šest miliona KM.

 

Opozicioni SNSD u lokalnom parlementu nije glasao za ovu tačku jer je, prema riječima Đurđevića, ona danas uvrštena u dnevni red.

 

Đurđević je predložo da ova tačka bude skinuta sa dnevnog reda, ali su odbornici, nakon obrazloženja za usvajanje gradonačelnika Miće Mićića, prihvatili ovaj prijedlog.

 

“Mi nismo prisustvovali ovom dijelu sjednice, jer je ova tačka danas uvrštena u dnevni red i nismo imali mogućnost da analiziramo materijale i da vidimo koliko je i da li je uopšte to opravdano”, rekao je Đurđević novinarima.

 

On je istakao da je zaduženje od šest miliona KM “preozbiljno” da bi se tako “ad hok” usvajalo.

 

Gradonačelnik Bijeljne Mićo Mićić rekao je da novo kreditno zaduženje grada potpuno opravdano, što, prema njegovim riječima, potvrđuje i usvajanje prijedloga na skupštinskoj sjednici.

 

“Grad Bijeljina će ove godine otplatiti dva kredita, jedan smo već otplatili od 15 miliona KM, koji je davno, prije desetak godina podignut za izgradnju Centra za visoko obrazovanje i dijelom za obilaznicu. Ovaj kredit je otplaćen u martu”, rekao je Mićić i dodao da će do decembra grad biti oslobođen kredita od ukupno 25 miliona KM.

 

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica iz tekućih sredstava ne može raditi kapitalne incesticije.

 

“Zato smo danas predložili da krenemo u proceduru podizanja novog kredita od šest miliona KM za nekoliko dobrih projekata, a najbolji od njih jesu izmještanje radionica iz tehničke škole koja je u samom gradu, te da ih spojimo sa centralnom školom i modernizujemo”, rekao je Mićić novinarima napominjući da je to neophodno učiniti do sljedeće školske godine.

 

On je istakao da je ovo tek početak kreditne procedure, a slijedi dobijanje saglasnosti od resornog mnistarstva, te tražanje banke, pa tek onda na red dolazi usvajanje plana rebalansa budžeta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *