Feraget: U oktobru pritisak Evropske komisije da se riješi Davidovo ubistvo

Društvo

Advokat Ifet Feraget tvrdi da se u predmetu ubistva Davida Dragičevića istraga namjerno vodi u pogrešnom pravcu te da se nadležno tužilaštvo, prema njegovim riječima, nalazi u bezizlaznoj situaciji.

 

Komentarišući za Insajder to što istraga o ubistvu dvadesetjednogodišnjeg banjalučkog studenta ni nakon godinu i po dana nije dala nikakve rezultate, advokat porodice Dragičević ističe da bi o tome narednih dana trebalo da razgovara i sa glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci Želimirom Lepirom.

 

– I dalje čekam odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji koju sam podnio u martu ove godine. Apelaciju sam podnio zbog kršenja prava na život, odnosno neprovođenja djelotvorne istrage s obzirom na to da je dosadašnja istraga očigledno imala za cilj zataškavanje otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića, zbog kršenja zabrane nehumanog postupanja prema oštećenom, zbog kršenja prava na pravično suđenje, zbog kršenja prava na djelotvoran pravni lijek i zbog kršenja prava zabrane diskriminacije po bilo kojem osnovu. To je ono što je trenutno za mene najbitnije. Uskoro ću obaviti razgovor i sa glavnim tužiocem Lepirom u Banjaluci – kaže Feraget.

 

On ističe i to da od nadležnog tužilaštva nije dobio bilo kakvo obavještenje o tome dokle je stigla istraga u slučaju Dragičević.

 

– Nikakvu odluku još nisam dobio, a nije ni uobičajeno da se oštećeni obavještava. Međutim, potpuno je neuobičajeno to da je istraga zastala i da je blokirana na ovaj način. Ovo, inače, i nije istraga, već istraga koja se vodi u pogrešnom pravcu i koja sasvim sigurno ne može dovesti do bilo kakvih rezultata – smatra Feraget.

 

Na pitanje da li očekuje bilo kakav pomak nakon što njemački pravni stručnjak Rajnhard Pribe uskoro objavi svoj izvještaj o stanju u pravosuđu BiH, Feraget odgovara da će u tom izvještaju sigurno biti obuhvaćeni i slučajevi Dragičević i Memić.

 

– U oktobru se očekuje Pribeov izvještaj, s tim što se ni Evropska komisija ni gospodin Pribe sasvim sigurno neće direktno miješati u rad na tom slučaju. Međutim, očekujem da će biti izvršen odgovarajući pritisak samim tim što je i komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han u više navrata rekao da će Evropska komisija nastaviti da prati ta dva slučaja. Inače, mislim da se tužilaštvo u slučaju Dragičević nalazi u bezizlaznoj situaciji. Iz te situacije može se izaći samo na način da se kao u slučaju Memić povede istraga o samoj istrazi i da se vidi da su i tužilaštvo i pripadnici policije umjesto istrage, zapravo, pokušali da zataškaju ta dva ubistva – kaže Feraget.

 

insajder.in

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *