“Akvana” i dalje u finansijskoj dubiozi

Društvo

Restrukturisanje preduzeća “Akvana” je počelo prije više od jedne godine, ali i dalje nema konačnog rješenja koje bi ponudilo izlaz iz finansijske dubioze u kojoj se ovaj gubitaš nalazi.

 

U pitanju je javno preduzeće koje je u potpunosti u vlasništvu Grada Banjaluke i koje od prve godine rada posluje s minusima. U međuvremenu je akumuliralo milionske gubitke.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je “Akvana” jedno od preduzeća koje je u restrukturisanju te da je preduzet niz mjera kako bi se popravio finansijski rezultat ovog preduzeća – od smanjenja broja zaposlenih do nekih drugih organizaciono-tehničkih mjera.

 

Podsjetio je da je dio prostora sa kojima su raspolagali oduzet “Akvani”. U pitanju je “Staklenac” u parku “Petar Kočić”, koji je dijelom izdat u zakup, a drugim upravlja Kulturni centar Banski dvor.

 

Radojičić je rekao da je ovo ljeto bilo prilično dobro kada je u pitanju sezona kupanja na otvorenom bazenu.

 

– Kada se septembru zaključi sezona vidjećemo kakav će biti finansijski rezultat i da li će to dalje zahtijevati još neke radikalnije organizacione mjere ili da li možemo nastaviti na ovakav način. U suštini, pokušavamo dovesti “Akvanu” do pozitivnog finansijskog rezultata, mada je to izuzetno teško – naveo je Radojičić.

 

Na pitanje koliko jedna ljetnja sezona može pomoći da se smanje gubici ovog preduzeća Radojičić je odgovorio – vrlo teško.

 

– Otvoreni bazen s maksimalno da ili tri mjeseca sezone ne može biti rentabilan – kazao je Radojičić i dodao da se pored otvorenih bazena u sklopu ovog preduzeća nalaze i druge djelatnosti koje stvaraju probleme.

 

Naglasio je da je Gradski olimpijski bazen (GOB) veliki potrošač.

 

– Grad mora da ga subvencioniše i to nije sporno – naveo je on.

 

Istakao je da je ipak najveći problem status ugostiteljstva, te da to pitanje još nije radikalno presječeno.

 

– Ugostiteljski sadržaji na lokaciji otvorenih bazena i dalje ostaju u sklopu tog preduzeća. Kada sravnimo finansijske rezultate krajem septembra vidjećemo šta ćemo dalje, odnosno da li će se i kako to dalje moći održati – objasnio je Radojičić.

 

Dodao je da su u igri i dalje obje varijante – da se to zadrži kao djelatnost “Akvane”, a druga da se ugostiteljstvo potpuno ugasi i tamo gdje treba da se da u komercijalni zakup.

 

Direktor preduzeća “Akvana” Vedran Mitrović tvrdi da su do sada primjenjivane mjere restruktuisanja poboljšale finansijsku sliku ovog preduzeća.

 

– Šestomjesečni finansijski rezultat otvorenih bazena je pokazao minus od 200.000 KM, što je daleko manje nego ranijih godina, kada se ta cifra kretala između 300.000 i 500.000 KM – naveo je on.

 

Naveo je da su uspjeli smanjiti rashode, a povećati prihode, koji su, prema njegovim riječima, veći za 50.000 KM u odnosu na isti period lani.

 

– Isto tako, GOB je prvih šest mjeseci završio s pozitivnim rezultatom, što nije bio slučaj prethodnih godina – rekao je Mitrović.

 

Napomenuo je da je u prethodnom periodu smanjen broj zaposlenih na 68, te da će se taj broj redukovati na 60.

 

Prema njegovim riječima, akumulirani gubitak ovog preduzeća iznosi 9 miliona KM, od čega se 6 miliona KM odnosi na amortizaciju.

 

U okviru preduzeća “Akvana” se nalazi vodeni park, koji je otvoren ljeti i samo tada se ostvaruju prihodi od prodaje ulaznica. U vodenom parku se nalazi više ugostiteljskih objekata, koji uglavnom rade samo u sezoni.

 

Tu je i Gradski olimpijski bazen, koji ostvaruje dio prihoda od prodaje ulaznica, te kafe bar koji je u sklopu bazena. Dio ovog preduzeća je bife u Gradskoj upravi.

 

U prethodnom periodu je bilo spekulacija da je moguće da se GOB oduzme “Akvani” i prebaci u nadležnost JU Spotski centar “Borik”.

 

– “Borik” je ustanova koja će u perspektivi upravljati svim sportskim kapacitetima u gradu. Ukoliko bi se GOB odvojio od sadašnje “Akvane”, onda bi se to preduzeće našlo u još većim problemima, jer bi joj kao izvor prihoda samo ostao otvoreni bazen koji ne može biti rentabilan ni u jednoj varijanti sa samo dva-tri mjeseca sezonskog rada – ocijenio je Radojičić.

 

srpskainfo.com

Tagged

1 thought on ““Akvana” i dalje u finansijskoj dubiozi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *