Spreman nacrt prvog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji

Društvo

Vlada RS utvrdila je danas Nacrt zakona o liječenju neplodnosti u postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

 

Liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje do sada nije bila regulisano zakonom, zbog čega se u praksi ukazala potreba za regulisanjem, navode iz Vlade RS.

 

Kako ističu, ovim zakonom obezbjeđuje se sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, tj. vanbračnih supružnika, ali i olakšan proces liječenja istih, a što bi moglo dovesti do povećanja broja obavljenih postupaka kao i povećanja procenta uspješnosti.

 

– Na ovaj način biće popunjena pravna praznina u ovoj oblasti čime će se onemogućiti i razne zloupotrebe – saopšteno je iz Vlade RS nakon 37. sjednice.

 

Liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje se intenzivno razvija i u tom cilju je zakon usklađivan sa propisima donijetim u zemljama Evropske unije, odnosno u izradi ovog zakona korišćena su rješenja iz zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje iz zemalja u okruženju, odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića, preporuke Komiteta za bioetiku Savjeta Evrope, te preporuke Oviedo Konvencije.

 

Opšti cilj koji se želi postići donošenjem ovog zakona je uspješnije liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje i povećanje procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

 

Donošenjem ovog zakona stvoriće se uslovi za promociju doniranja i podizanje svijesti građana o značaju doniranja, kao i organizovanje zdravstvene ustanove za obavljanje liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, čime će se povećati broj uspješnog liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje i unaprijediti kvalitet pružene zdravstvene zaštite u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse, odnosno sa propisima Evropske Unije u ovoj oblasti.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *