Galić: BiH nije spremna za novi migrantski talas

Društvo

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da BiH nije spremna za novi migrantski talas, koji će uslijediti ako Turska otvori svoje granice i dozvoli izbjeglicama iz Sirije da krenu prema EU.

 

– Dogodio bi se potpuni kolaps sistema, prvo u bezbjednosnom smislu. Ipak, siguran sam da bi se slično dogodilo i u zemljama regiona, a moguće i u cijeloj Evropi – rekao je Galić.

 

Direktor Granične policije kaže za Večernji list da se BiH već tri godine nalazi u vanrednoj situaciji zbog povećanog priliva migranata, a vlast nije reagovala na adekvatan način.

 

Galić je pojasnio da im po Pravilniku o uređenju Granične policije, koji je predviđen za rad u normalnim uslovima, još uvijek nedostaje 375 službenika.

 

– Morali su biti izmijeniti zakoni. Riječ je o zakonima o policijskim službenicima, Graničnoj policiji, kretanju i boravku stranaca i azilu. To su osnovne poluge u rukama policijskog službenika kako bi se na adekvatan način mogao suprotstaviti vanrednim okolnostima. BiH je tu potpuno zakazala – naglasio je Galić .

 

Prema njegovim riječima, pomoć Graničnoj policiji pružaju Direkcija za kordinaciju policijskih tijela, Agencija za istrage i zaštitu, te Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, dogovorena je i saradnja i sa kantonalnim ministarstvima, dok je tu saradnju jedino odbio Unsko-sanki kanton.

 

Na izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da bi zbog problema sa migrantima na granici sa Hrvatskom moglo doći do konflikta sa tom zemljom, Galić smatra da je riječ o neozbiljnoj izjavi, te da je gotovo nemoguće da do konflikta dođe.

 

– Najvažnije je da svi radimo svoj posao – zaključio je Galić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *