Doktori nezadovoljni premijerovom ponudom

Društvo

Podržavamo prijedlog predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića o sveobuhvatnom otvaranju socijalnog dijaloga, te o hitnim izmjenama zakonskih propisa o platama u zdravstvu, ali premijerova ponuda ne sadržava minimum naših zahtjeva koji se odnosi na povećanje plata doktorima medicine.

 

To poručuju iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS, naglasivši da će o premijerovom prijedlogu obavijestiti nadležne organe sindikata, koji će u narednih sedam dana donijeti konačnu odluku o eventualnom stupanju u štrajk doktora medicine planiranom za početak narednog mjeseca.

– Ta odluka će najviše zavisiti od postizanja dogovora o sveobuhvatnim izmjenama Zakona o platama, kao kratkoročne mjere za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja doktora medicine. Prihvatili su i prijedlog da se u narednih sedam dana nastavi sa konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, s ciljem postizanja dogovora o tekstu prijedloga izmjena Zakona o platama i zaključaka koje Vlada treba da usvoji na prvoj narednoj sjednici – navosi se u saopštenju.

 

U SSDM kažu da je premijer, na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu, priznao da se zdravstvo nalazi u vrlo teškom položaju, da dugovanja javnih zdravstvenih ustanova prelaze iznos od 1,1 milijardu KM.

 

– Naglasio je da je činjenica da je izuzetno loš i težak materijalni i socijalni položaj zdravstvenih radnika i da je to jedan od glavnih razloga što stručni i kvalifikovani zdravstveni radnici u sve većem broju napuštaju javne zdravstvene ustanove. Konstatovao je da sve to ozbiljno utiče na održivost postojećeg zdravstvenog sistema i kvalitet zdravstvene zaštite, ali i da Vlada sada nema realnih mogućnosti da odmah i značajno poveća plate zdravstvenim radnicima i da kao hitnu mjeru može da ponudi povećanje cijene rada za 10 KM i to od 1. oktobra ove godine – kažu u ovom sindikatu.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *