Magla u kotlinama i u višim predjelima u BiH

Društvo

Saobraćaj se na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mjestimično mokrim i vlažnim kolovozima, a zbog jutarnje magle iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske upozoravaju na smanjenu vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, kao i u višim predjelima.

 

Iz AMS skreću pažnju i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

 

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica u toku je rekonstrukcija kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom.

 

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema (ITS) na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na lokalitetu Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

 

U toku je i postavljanje naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

 

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

 

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

 

Na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka, zbog isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja.

 

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

 

Deminiranje terena izvodi se na radilištu “Klakari Donji 8, 13 i 14”, opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

 

U toku je rekonstrukcija regionalnog puta Lukavica-Pale, kao i radovi na proširenju mosta, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

 

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

 

Zbog izgradnje mini hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

 

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

 

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

 

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), potpuno je obustavljen saobraćaj.

 

Na području FBiH zbog radova na auto-putu, saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica, na lokalitetima Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća dvosmjerno u dužini od tri kilometra.

 

U tunelu “Vranduk dva” na magistralnom putu Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

 

U noćnim časovima u intervalima od 0.30 do 1.30 časova, od 2.00 do 3.30 časova i od 4.00 do 5.30 časova, dolazi do obustave saobraćaja.

 

Na obilaznici kroz naselje Tetovo, na putu Nemila-Tetovo-Zenica, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

 

Sporije zbog radova saobraća se i na dionicama magistralnih puteva Olovo-Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje i Jajce-Jezero (u dijelu na području FBiH).

 

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Tromeđa-Zvirovići.

 

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja jutros nisu duža od 30 minuta.

 

Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

 

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *