Sindikalci odbili zaključak o povećanju cijene rada u zdravstvu

Društvo

Ne možemo prihvatiti i podržati zaključak Vlade RS da cijene rada za sva zaposlena lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva bude 145 KM, zbog čega nećemo potpisati Odluku o utvrđivanju cijene rada, poručuju iz Saveza strukovnih sindikata zdravstvenih radnika RS, u kojem udruženo djeluju Strukovni sindikat doktora medicine i Strukovni sindikata medicinskih sestara i tehničara.

 

– Naši razlozi, kao reprezentativnog i legitimnog sindikat u oblasti zdravstva, za ovakvu odluku, zasnivaju se na činjenici da se linearnim povećanjem cijene rada za 10 KM ni u najmanjoj mjeri neće poboljšati neprihvatljiv i neodrživi materijalni i socijalni položaj zdravstvenih radnika. Procijenjuje se i da će takva odluka posebno negativno uticati na dalje povećenje broja radnih migracija najstručnijih zdravstvenih radnika iz javnih zdravstvenih ustanova u RS, jer se na ovaj način jedino i značajano povećavaju postojeće izuzetno visoke plate direktora i drugih rukovodnih radnika u zdravstvu, a radnicima sa niskim platama je ovo povećanje potpuno zanemarljivo – navodi se u saopštenju.

 

Iz ovog saveza poručuju da pozdravljaju i podržavaju tačke zaključka Vlade RS kojima se zadužuje resorno ministarstvo da se formiraju radne grupe, koje u roku od 30 dana treba da usaglase izmjene zakonskog propisa i Posebnog kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade u oblasti zdravstva.

 

– Podržavamo i zaključak da se pripremi tekst nacrta zakona kojim se konačno uređuju djelatnosti u zdravstvu, a koji se Vlada obavezala uputiti u redovnu skupštinsku proceduru u prvom kvartalu 2020. – stoji u saopštenju.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *