Ulazak Hrvatske u Šengen neće puno uticati na BiH

Društvo

Evropska komisija polovinom oktobra vjerovatno će zaključiti da je Hrvatska ispunila sve uslove za ulazak u Šengen, a ukoliko bi u skorije vrijeme i ušla u Šengen zonu, što ne mora da znači, prema prvim informacijama, to ne bi stvorilo velike probleme privredi i građanima BiH i zbog toga ne bi trebalo da imaju glavobolje.

 

“Ne očekuju se drastične promjene za građane kada Hrvatska uđe u Šengen zonu s obzirom na to da oni već odavno primjenjuju takve standarde na svojim granicama, te tako se ništa bitnije ne bi trebalo promijeniti”, rekli su nam u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

 

O ulasku Hrvatske u Šengen, odnosno odluci Evropske komisije da je ispunila sve potrebne standarde, bilo je riječi na posljednjem sastanku Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske, sa Žan-Klodom Junkerom, predsjednikom Evropske komisije, koji je rekao da Hrvatska treba da postane punopravna članica šengenskog prostora. Ipak, sama odluka Evropske komisije ne znači da će Hrvatska odmah postati članica Šengena s obzirom na to da je sam ulazak u tu zonu politička odluka i da su Bugarska i Rumunija, iako su odavno ispunile tehničke uslove, još van Šengena.

 

Hrvatsku na putu za ulazak u Šengen zonu u jednu ruku već koči Slovenija, čiji je ministar spoljnih poslova Miro Cerar rekao da je stav Slovenije da Hrvatska može ući u šengenski prostor samo kada sprovede arbitražnu presudu o granici. Mediji u Hrvatskoj, a i Evropskoj uniji navode da je sam ulazak u Šengen politička priča te da bi prednost Hrvatske mogla biti ta što 1. januara 2020. godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom i biće u daleko boljoj poziciji da pregovara o tome s tim da predsjedavanje traje šest mjeseci, što je malo vremena da se izlobiraju sve zemlje da donesu pozitivnu odluku.

 

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da se ulaskom Hrvatske u Šengen mogu očekivati možda malo detaljnije provjere kada su u pitanju privrednici koji izvoze i sami radnici koji prevoze robu, ali da je to i logično te da ne treba očekivati neke velike poremećaje.

 

I u Privrednoj komori Republike Srpske kažu da još nemaju konkretnih informacija o eventualnom ulasku Hrvatske u Šengen te da ne znaju detalje promjena koji bi eventualno nastali kada bi Hrvatska, koja sa BiH ima granicu dugu oko 1.000 kilometara, postala dio Šengen zone.

 

“Vjerovatno će podrazumijevati promjenu određenih procedura za naše izvoznike, ali oni ozbiljni i veliki koji već godinama izvoze se i sada suočavaju s tim. Biće promjena sigurno, ali još uvijek ne znamo konkretno kojih, ali vjerujemo da neće biti problema”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *