Protest novinara u Sarajevu zbog sve češćih napada

Društvo

Oko stotinu novinara, ogorčenih zbog učestalih napada na redakcije i novinare, kao i zbog flagrantnog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda u BiH, protestovalo je danas u Sarajevu.

 

Mirnom šetnjom do zgrade zajedničkih institucija BiH novinari su jasno poručili da se bore ne samo za sebe i svoju profesiju, nego prije svega za javni interes.

 

Neposredan povod za ovaj protest bio je upad grupe navijača – huligana u redakciju Radio Sarajeva, gdje su fizičkom silom i prijetnjama natjerali novinare i urednike da uklone sa svog portala sadržaje, koji im se nisu dopali. Oni su držali kao taoce urednike ove medijske kuće.

 

Podsjetimo, juče je Opštinski sud u Sarajevu odbio prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima za napad na novinare.

 

Novinari koji su danas protestovali pružili su podršku i Gordani Katani, novinarki sarajevskog Oslobođenja u Banjaluci, koja se našla na udaru političara i novinarskih udruženja, zbog kontroverznog, po nekima alegoričnog, a po nekima huškačkog, statusa na Fejsbuk profilu.

 

U tom kontekstu, novinari koji su danas protestovali u Sarajevu su podsjetili da po evropskim propisima i demokratskoj i sudskoj praksi, političari moraju imati mnogo viši prag tolerancije na kritiku i napade, nego obični građani.

 

Jutros su, uoči protesta, na ulicama Sarajeva osvanuli uvredljivi grafiti, kojima se novinari prozivaju kao teroristi, ali i kao “crvi”, a poznavaoci prilika smatraju da je i ovaj atak stigao iz navijačkih krugova.

 

Mnogi novinari iz cijele BiH, koji danas zbog obaveza u redakcijama nisu uspjeli doći na protest, poslali su kolegama poruke podrške.

 

– Drage kolege, šaljem vam punu podršku. Niti smo crvi, niti teroristi, najbolji smo među ljudima – poručila je Maja Nikolić, nagrađivana novinarka Radio Slobodne Evrope iz Tuzle.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *