Potencijalna ekološka katastrofa prijeti Vitezu

Društvo

Unutrašnja služba za obezbjeđenje Poslovnog sistema “Vitezit” Vitez danas u 19 sati prestaje s radom te će tone opasne otpadne kiseline, koja moža dignuti u vazduh pola Lašvanske doline ili napraviti pravi ekocid nizvodno od Viteza, ostati bez nadzora.

 

Zbog činjenice da su u ovoj godini primili samo dvije plate te da niko od nadležnih iz Federalne direkcije za namjensku industriju nije poslušao njihove višemjesečne apele, “Vitezitovi” radnici obezbjeđenja danas napuštaju radna mjesta.

 

– Prethodno ste upozoreni da će doći do napuštanja radnih mjesta ako ne reagujete, a ovim dopisom skidamo sa sebe svu odgovornost za eventualne posljedice koje mogu nastupiti povlačenjem Službe bezbjednosti – navodi se u dopisu “Vitezitovih” radnika obezbjeđenja naslovljenog na direktora Direkcije Envera Mujezinovića.

 

Naime, kako je prošle godine objasnio Maid Neslanović, šef “Vitezitovog” pogona za proizvodnju nitroglicerina, radi se o otpadnoj kiselini, koja u sebi sadrži određen postotak izuzetno nestabilnog i opasnog nitroglicerina.

 

– Imamo skoro 300 tona, kako je mi zovemo, otpale kiseline, koja, u slučaju eksplozije, može uništiti cijeli kraj – rekao je Neslanović te je dodao da se takva opasnost ne može ignorisati, a da se svakim danom nebrige vlasti za ovu firmu povećavaju i šanse da se nešto takvo dogodi.

 

Opasna kiselina

 

– Ako bi kiselina eksplodirala, cijeli grad bi bio u opasnosti – upozorio je Neslanović.

 

Prije se, kaže, takva kiselina odmah prodavala, odnosno nije se gomilala na jedno mjesto, a problema je bilo i u prošlosti.

 

– U “Vitezitu” pamtimo dvije havarije, jednu 1964. i drugu 1978, u kojima je poginulo više desetina ljudi. Eksplodirali su cijeli objekti, a eksplozija je komade zgrade, teške i do tonu, razbacala po četiri ili pet kilometara. Kosti poginulih radnika nalazile su se kilometrima razbacane po okolnoj šumi – rekao je Neslanović, piše Avaz.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *