Vlada RS da do decembra uskladi zakone o platama i radu

Društvo

Sindikat uprave Republike Srpske traži od Vlade Srpske da do 1. decembra uskladi zakone o platama i radu, u suprotnom će pokrenuti aktivnost prikupljanja potpisa kako bi se o usklađivanju zakona izjašnjavala Narodna skupština Srpske, rekao je danas predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

 

– Mi ćemo prikupiti dovoljan broj potpisa, koliko je zakonom predviđeno, i uputiti ih u Narodnu skupštinu, kako bi poslanici koji takođe primaju plate iz budžeta dali odgovor da li su svi radnici koji primaju plate u skladu sa Zakonom o platama diskriminisani jer oni poslanici imaju pravo na platu, topli obrok, regres, odvojeni život i sve ostale privilegije koje se finansiraju iz budžeta – rekao je Marić na konferenciji za novinare u Doboju.

 

On je naveo da mora doći do usklađivanja zakona o radu i platama jer trenutnim rješenjima čistačica u Vladi Republike Srpske ima primanja od 450 KM i poručio da ovaj sindikat traži da se svakom radniku na ovaj koeficijent najniže plate doda iznos toplog obroka i dvanaestine regresa.

 

– Od danas kreće naša kampanja ‘Primanje nije isto što i plata’ jer se desilo da su kroz Zakon o platama preinačena primanja u platu – rekao je Marić i naveo da je to u suprotnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o radu koji definiše da radnik za svoj rad prima platu i naknade za topli obrok i regres.

 

On je naveo da tu privilegiju nemaju zaposleni u oblasti uprave, zdravstva, prosvjete, policije i pravosuđa, i da za ove zahtjeve očekuje podršku više od 50.000 radnika na koje se primjenjuje ovaj zakon već 12 godina.

 

Marić je rekao da Sindikat uprave Srpske pozdravlja najavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za povećanje plata.

 

– Prema onome što je izjavio Dodik da će najniža plata sa 450 KM ići na 600 KM, to je otprilike zahtjev koji smo tražili u prethodnom lobiranju, tako da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije tek tako izašao u javnost, već jednostavno mi smo to nametnuli na kongresu Konfederacije sindikata – izjavio je Marić.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *