Mišić: U dva koraka do najniže plate od 600 KM

Društvo

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da Sindikat i dalje zastupa stav da najniža plata u Srpskoj treba da raste u dva koraka da bi se došlo do iznosa od 600 KM.

 

“Prvi korak je da to bude 550 KM, a u idućem kvartalu naredne godine da se dođe do najniže plate od 600 KM. Najniža plata je važna jer će da podstakne povećanje plata u realno sektoru”, rekla je Mišićeva novinarima u Banjaluci.

 

Ona je naglasila da je važno da se u razgovorima koji slijede sa Vladom Republike Srpske i socijalnim partnerima dogovori najniža plata “koja treba biti veća od onog iznosa koji se čuo juče od SNSD-a (500 KM)”.

 

“Donekle i ohrabruje stav SNSD-a, čiji funkconeri obavljaju najvažnije dužnosti u Srpskoj, o njihovoj ponudi za rast plata korisnicima budžeta i najnižoj plati u Srpskoj”, smatra Mišićeva.

 

Ona je navela i da slijede razgovori o tome kako najpravednije povećati plate onim koji se finansiraju iz republičkog budžeta, a, istovremeno, doći do povećanja plata u realnom sektoru.

 

“Povećanje najniže plate tiče se svih radnika, bez obzira da li rade u javnom ili privatnom sektoru. Kada govorimo o povećanju plata u realnom sektoru, to je veliki izazov koji je trenutno na stolu i kada je u pitanju Vlada, Unija Udruženja poslodavaca i Savez sindikata Srpske”, rekla je Mišićeva.

 

Ona je podsjetila da u posljednjih nekoliko mjeseci Savez sindikata vodi ozbiljnu kampanju za povećanje plata svim radnicima u Srpskoj.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *