Višak od 15 odsto radnika ERS za sindikat neprihvatljiv

Društvo

Predstavnici konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers procijenili su da u distrubitivnim preduzećima Elektroprivrede RS ima oko 15 odsto viška zaposlenih, dok se u Sindikatu energetike toj računici protive.

 

Ova kuća angažovana je kao konsultantska kuća na izradi Studije restruktuiranja distributivne djelatnosti i snabdijevanja u sistemu ERS, a ovu obavezu prihvatile su vlasti, samim tim i ERS, u okviru sporazuma o pristupanju Evropske energetske zajednice još iz 2007. godine. Resktruktuiranje distrubicija i snabdijevanja obavlja se u okviru Trećeg energeskog paketa, a između ostalog podrazumijeva i obrađivanje radne snage.

 

– Činjenica je da ERS nije mogla da bira konsultantsku kuću, već je to pomoć od Evropske energetske zajednice. Uvažavajući njihovo znanje i iskustvo koje su stekli na ovim poslovima u zemljama bivše Jugoslavije i okruženja, mi tvrdimo da nisu napravili dobar plan i program i imali smo puno primjedbi – objašnjava za Srpskainfo predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

 

On kaže da se konsultanti vode evropskim standardima koji su daleko iznad naših, od daljinskog očitavanja do prenosa električne energije koji imaju znatno manje gubitke.

 

– Mi u sistemu imamo velike dio mreže koja je stara i koja je nisplativa. Zato nama treba više radnika na terenu nego u modernizovanim sistemima – navodi Tepavčević.

 

On navodi primjer “Elekrohercegovine” koja ima razuđenu mrežu, ali bez velikih kupaca. Na tom području, kako kaže, treba veći broj izvršilaca na terenu.

 

– Mi smo dali primjedbu i na prijedloge za “Elektrokrajinu” za tehničko osoblje. Oni su procijenili da ima 299 viška tehničkog osoblja. Međutim, slažemo se da u radnoj jedinici Banjaluka zaista ima viška, ali u Kozarskoj Dubici ima manjak – ističe Tepavčević.

 

Utvrđeno je i da u “Elektro Doboju” nedostaje devet radnika, prije svega kvalifikovane radne snage, dok ih ima 12 nepotrebnih u administraciji. Ovo preduzeće će proći sa “najbezbolnijim” posljedicama.

 

Tepavčević navodi da je Sindikat aktivno uključen u ovaj proces i da su već imali nekoliko sastanaka sa rukovodstvom ERS.

 

– Trenutno je naš posao da najkasnije do 15. oktobra predložimo pravilnik o stimulativnim otpremninama. Namjera je da određen broj zaposlenih i poslodavac potpišu sporazumne raskide ugovora o radu uz adekvatnu otpremninu. Pri tome, moramo da vodimo računa o onima koji dolaze iz boračke populacije, porodica poginulih, višečlanih porodica, te invalidima rada. Njima otpremnine moraju biti uvećane – ističe Tepavčević.

 

On kaže da se u ovom procesu striktno mora voditi računa da se ne desi ono što se desilo u naftnoj industriji i ŽRS.

 

– Dakle, ne možemo dozvoliti da nam odu defiticirana zanimanja, pa da onda opet dođemo u situaciju da imamo višak zaposlenih u administraciji i manjak radnika na terenu – navodi Tepavčević.

 

Zaposleno oko 9.500 ljudi

 

U “Elektroprivredi RS” zaposleno je oko 9.500 ljudi, a Tepavčević kaže da je ERS preuzela određeni dio socijalne politike koje je trebala da vodi država pa su u ERS zapošljavani i ljudi koji nisu potrebni.

 

– Međutim, mi moramo da pristupimo odgovorno i ne smijemo da ugrozimo ničiju egizistenciju – navodi Tepavčević.

 

On dodaje da je predviđeno da stimulativne otpremnine finansira sama ERS, ali da se očekuje i pomoć Vlade.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *