Najviše falsifikata od 50 KM i 20 evra

Društvo

Na tržištu u BiH za prvih osam mjeseci ove godine otkriveno je 1.498 krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena, a najviše krivotvorenih novčanica, njih 143, bilo je u apoenu od 50 KM, te 141 novčanica apoena od 20 evra.

 

Iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke (CB) BiH rečeno je za “Nezavisne” da je, osim novčanice od 50 KM, bilo i falsifikata od 100 KM – njih 133, u apoenu od 20 KM 43 komada i od 10 KM njih 13.

 

“U istom periodu u CB BiH su registrovana ukupno 732 komada krivotvorenog kovanog novca, od čega najviše u apoenu od jedne KM – njih 688 komada, potom od pet KM 38 komada, te od dvije KM šest komada”, rečeno nam je u Službi za odnose s javnošću CB BiH.

 

Kako dodaju, za osam mjeseci ove godine u CB BiH registrovano je 411 krivotvorenih novčanica – evra.

 

“U stranoj valuti najviše krivotvorenih novčanica je apoena od 20 evra, njih 141, zatim je bilo 15 novčanica krivotvorenih američkih dolara, a najviše apoena od 100 američkih dolara, njih ukupno 14. Registrovano je i šest komada krivotvorenih novčanica srpskog dinara apoena od 1.000 RSD i dva komada krivotvorene britanske funte apoena 20 GBP”, kažu u CB BiH.

 

Oni savjetuju da je kod prepoznavanja krivotvorina potrebno obratiti pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i koji se na dodir može razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

 

“Kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima, poput portreta i tekstova na licu kod konvertibilnih maraka. Postoje i optički promjenjivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra”, pojasnili su u CB BiH.

 

Dodaju da se krivotvorene kovanice mogu od autentičnih razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima i detaljima u kovanju. Kažu da je u prošloj godini u CB BiH ukupno bio registrovan 2.381 komad krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena.

 

Murisa Marić iz prijedorskog Udruženja građana DON kaže da im se u Prijedoru nisu javljali potrošači s ovim problemom, za razliku od proteklih godina kada su imali veliku problematiku s apoenima od pet KM, kojih je bila najezda, te sa novčanicama od 50 KM.

 

“Apelujemo građanima da nam se obrate ako ustanove da je novčanica neispravna ili da odu u policijsku stanicu i kažu gdje su dobili tu novčanicu”, kaže Marićeva i ističe da se u ljetnom periodu dešavalo pri najezdi dijaspore u ovaj grad da se na pijacama pojavi falsifikovani novac.

 

“Očigledno da se te novčanice najviše poturaju na pijacama jer ne postoje aparati za provjeru i manje se obraća pažnja, manja je kontrola, pa su ta mjesta pogodna za ove falsifikate”, kaže Marićeva.

 

Mještanka Banjaluke Biljana L. kaže da rijetko kad obraća pažnju na ispravnost kovanice, ali i novčanice niže vrijednosti.

 

“Obično provjerim novčanice koje su veće vrijednosti poput 50 ili 100 KM, dok novčanice niže vrijednosti rijetko kad provjeravam. Smatram da bi trebalo promijeniti tu naviku jer je zasigurno više falsifikata niže vrijednosti s obzirom na to da lakše i prolaze”, kaže ova Banjalučanka.

 

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *