Transparensi podnio prijavu protiv v.d. direktora Željeznica

Društvo

Zbog nespojivosti funkcija narodnog poslanika i menadžera javnog preduzeća, Transparensi Internešenel podnio je prijavu Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa protiv Slavka Gligorića, novoimenovanog v.d. direktora Željeznica Republike Srpske.

 

– Zakon jasno kaže da izabrani funkcioneri u vrijeme mandata i tri mjeseca nakon isteka ne mogu da budu članovi nadzornih odbora i uprave javnih preduzeća, ali je Gligorić istovremeno i direktor i poslanik u Narodnoj skupštini RS. TIBiH je o tome obavijestio i Nadzorni odbor Željeznica jer je imenovanje Gligorića sporno i zbog Zakona o javnim preduzećima RS, koji propisuje da za člana uprave ne može da bude postavljen neko ko obavlja izvršnu funkciju u političkoj partiji. Slavko Gligorić je trenutno predsjednik regionalnog odobra DNS, što po statutu ove stranke svakako predstavlja izvršnu funkciju – saopšteno je iz TI BiH.

 

Prema njihovim iječima, da apsurd bude veći, on se nalazi na čelu preduzeća čije revizorske izvještaje usvajaju poslanici Narodne skupštine RS, čiji je i sam poslanik i u narednom periodu može da dođe u situaciju da sam odlučuje o rezultatima sopstvenog rada.

 

Nismo uspjeli da čujemo odgovor Slavka Gligorića jer se nije javljao na telefonske pozive novinara Srpskainfo.

 

– Iz istog razloga TIBiH je u martu ove godine prijavio i novoimenovanog direktora Elektrokrajine Dragana Čavića, takođe zbog zbog sumnje da se nalazi u sukobu interesa po dva osnova jer je istovremeno v.d. direktora, narodni poslanik i predsjednik političke partije. Komisija za utvrđivanje sukoba interesa ipak je obustavila postupak, uz obrazloženje da Čavić kao vršilac dužnosti „nije direktor u punom kapacitetu“, niti je Elektrokrajina „javno preduzeće u punom kapacitetu“ jer posluje kao zavisno preduzeće u sastavu Mješovitog holdinga Elektroprivreda RS – kažu u TI BiH.

 

Kako kažu, i direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara SNSD i nalazi se u sukobu interesa na osnovu Zakona o javnim preduzećaima. TI BiH je zbog toga zatražio objašnjenje od Nadzornog odbora Elektroprivrede RS koji, u odgovoru bez ikakve argumentacije, kratko navodi: „sva imenovanja obavljaju se u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima“, a odgovor potpisuje predsjednica NO Slavica Injac.

 

– Uprkos tumačenjima komisije, stav TIBiH je da vršioci dužnosti direktora imaju potpuno ista ovlašćenja kao i direktori sa stanovišta zakona koji treba da spriječi mogućnosti nanošenja štete javnom interesu. TIBiH godinama upozorava na nedorečenosti zakona o sukobu interesa, koji za posljedicu ima proizvoljna tumačenja i donošenja različitih odluka nadležnih organa u istim slučajevima – saopštio je, između ostalog, TI BiH.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *