Vazduh u BiH sve zagađeniji, kontrole slabije, a građani bolesniji

Društvo

Novinari Žurnala istraživali su uzroke i nivo zagađenosti vazduha u Sarajevskom, Tuzlanskom i Ze-do kantonu, te odnos vlada i odgovornih prema tom problem.

 

Razgovarali su i sa predstavnicima nevladinog sektora koji su u BiH nosioci eko akcija.

 

U tekstu Kvalitet vazduha u Tuzlanskom kantonu: Najveći zagađivači prolaze nekažnjeno navodi se da Tuzla i Lukavac imaju možda i najlošiji kvalitet vazduha u BiH, ali i šire. Egzaktnih podataka o emisija polutanata koji dolaze iz Termoelektrane Tuzla i lukavačkog GIKIL nema, dok je sve veći broj oboljelih od karcinoma i srčanih bolesti. Najzagađeniji grad poslije Tuzle, koja prema interaktivnoj mapi Svjetske zdravstvene organizacije ima najlošiji kvalitet vazduha u BiH i Zapadnom Balkanu, na području Tuzlanskog kantona je Lukavac. Najveći zagađivači su velika industrijska postrojenja Global Ispat Koksna Industrija, Sisecam soda i Cementara Lukavac.

 

ZU tekstu Kvalitet vazduha u ZDK: Poznato je ko zagađuje vazduh, tlo i vodu, ali ne i koliko, Žurnal je pisao o tome da su Zeničanima do kraja ove godine obećani novi filteri koji iz pogona tamošnje željezare najviše zagađuju vazduh – što je već peti obećani termin u posljednjih 6 godina. Kakanjci će pak uređaje za odsumporavanje u TE Kakanj dobiti i naboljem slučaju do kraja 2023. godine. Zeničko-dobojski kanton ima nekoliko velikih zagađivača vazduha, tla i vode. Poizvođač čelika ArcelorMittal Zenica na vrhu je liste najvećih zagađivača vazduha u BiH u periodu 2015-2017. godina. Područje Kaknja i posljedice rada tamošnje temoelektrane često su u drugom planu u odnosu na, primjera radi, Termoelektranu Tuzla. Ali, ako uporedimo podatke koje je zvanično objavila Elektroprivreda BiH kao njen vlasnik, evidentno je da u nekim segmetima TE Kakanj emituje više štetnih materija nego tuzlanska.

 

U dva nastavka teksta o zagađenju vazduha u Kantonu Sarajevo Žurnal je pisao o stepenu zagađenja, odnoso vlade, ali i tome da se velike sume novca izdvajaju za izradu studija i analiza, čiji se ciljevi ne ispunjavaju (Kvalitet vazduha u Kantonu Sarajevo: Milioni za studije, samo dva inspektora na terenu). Bosna i Hercegovina ima najviše pragove uzbune u Evropi kada je riječ o zagađenju vazduha. Tako se u Sarajevu može proglasiti vanredno stanje tek kada nivo čestica PM10 u vazduhu bude veći od 300.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *