Spasili medvjeda kod Kneževa iz zamke krivolovaca

Društvo

Prava mala drama odigrala se u šumi u blizini Kneževa u ponedjeljak kada je interventni tim stručnjaka spasio život medvjedu koji je bio uhvaćen u zamku krivolovaca.

 

Oni su na vrijeme stigli na lice mjesta i zvijer uspavali puškom za uspavljivanje.

 

Medvjeda su primijetili i pozvali nadležne institucije, a interventni tim je u rekordnom roku stigao na lice mjesta i spasao životinju.

 

Upravnik Šumskog gazdinstva “Čemernica” Dositej Dodo rekao je da se medvjed cijelu noć borio sa sajlom u koju je uhvaćen pokušavajući da se oslobodi što ga je veoma izmorilo.

 

“Medvjeda je zatekla mještanka koja je ujutro krenula na posao. Ne nadajući se takvom prizoru prišla mu je veoma blizu, skoro metar od zamke. Medvjed je bio privezan zadnjom nogom za sajlu i kada je primijetio ženu uspravio se, što ju je prestrašilo i veoma potreslo,” kazao je Dodo za Glas Srpske.

 

On je istakao da na području Šumskog gazdinstva i opštine ima medvjeda, te da je proljetos ova životinja napravila štetu kada je rastrgla šest svinja.

 

“Nije riječ o istom medvjedu, ovaj koji je uhvaćen dosta je manji. Ovo je njihovo stanište, a u nedostatku hrane u prirodi, s obzirom na to da nije rodilo ni voće ni žir, životinja je prinuđena da ulazi u dvorišta i uzima krompir, mrkvu i stoku,” kaže Dodo.

 

Osvrnuo se na problem sa obezbjeđivanjem hrane za medvjede, za koju je zaduženo šumsko gazdinstvo koje je u tu svrhu izgradilo “čeku.”

 

“Problem je što su se mještani žalili i tražili da ne ostavljam hranu u čeki, tako da sam od marta prestao da je iznosim. Budući da medvjedi nemaju hrane ni u prirodi, ni u čeki gladni su i prinuđeni da napadaju,” kazao je Dodo.

 

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kazao je da je nakon dojave čuvara iz Šumskog gazdinstva ministarstvo donijelo odluku o aktiviranju mobilnog tima, odnosno tima za intervencije, kojim je iz Foče upravljao Bojan Paprica.

 

“Medvjed je uspavan i nadamo se da će preživjeti. Nakon uspavljivanja veterinari bi trebalo da pregledaju životinju i ustanove da li joj je noga povrijeđena i u kojoj mjeri. Primiće antibiotike protiv sepse i biće odvezan sa sajle. Nadamo se da će uspjeti da ga probude i da će ga pustiti u njegovo stanište” rekao je Minić i dodao da su iz bezbjednosnih razloga tokom akcije angažovali policiju da obezbjeđuje mjesto.

 

Nabavljena puška za uspavljivanje

 

Puška za uspavljivanje posljednje generacije nabavljena je 2017. godine. Na taj način omogućeno je da bude izbjegnut prinudni odstrel medvjeda i drugih divljih životinja koje ugrožavaju stanovnike i imovinu na teritoriji cijele Republike Srpske.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *