Galić: BiH u osiguranje granice nije uložila ni fening

Društvo

Dok susjedne zemlje, suočene s prilivom migranata, u zaštitu svoje granice ulažu milione evra, Bosna i Hercegovina, koja je u posljednje vrijeme postala jedna od glavnih evropskih ruta za izbjeglice, u osiguranje granice nije uložila ni fening.

 

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je juče za Avaz da službenici GPBiH raspolažu osnovnom policijskom opremom i da rade prema raspoloživim mogućnostima.

 

– Nismo dobili ni fening za zaštitu države. Ove godine nije bilo nikakvog dodatnog ulaganja, čak budžet Granične policije egzistira na bazi odluke o privremenom finansiranju prema kojoj nema kapitalnih ulaganja u GPBiH. Granična policija BiH neće moći samostalno riješiti stanje na granici bez podrške države – upozorio je Galić.

 

On je pojasnio da je Granična policija BiH od početka godine od 17.666 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog rizika evidentirala 6.571 osobu prilikom ilegalnog prelaska granice, a čak 11.095 osoba zabranila ulazak u državu.

 

– Tokom 2018. godine smo 15.329 osoba spriječili da ilegalno uđu u našu državu – istakao je Galić.
Ilegalni prelazak

 

Najveći broj migranata trenutno se nalazi u Bihaću, gdje ih je oko 6.000 i uglavnom su smješteni u kampove Sedra, Borići, Bira i Miral.

 

Međutim, lokalnim vlastima najveći problem je migrantski kamp Vučjak, čije je funkcionisanje finansirao Grad Bihać, a, prema svemu sudeći, hrane je još jako malo ostalo.

 

– Treba biti realan i reći da je stanje teško, svakodnevno dolaze novi migranti, koji se smještaju u slobodne šatore. Šta će se desiti do ponedjeljka, vidjećemo. Ja se, ipak, nadam, ljudski, da će doći do rješenja – kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Bihać.

 

Midžić: Nema uslova za boravak migranata

 

Midžić napominje da migranti u Vučjaku sami sebi prave jela te da je ukupno utrošeno skoro 200.000 maraka za nabavku opreme.

 

– Očekuje se da će se situacija pogoršavati s obzirom na to da se približavaju kišni period i niže temperature – naveo je Midžić.

 

Na vanrednoj sjednici Skupštine općine Bileća odbornici su zatražili da policija bude 24 sata u rejonu Sitnice u općini Bileća da bi se zaštitilo stanovništvo i imovina ovog rejona od migranata.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *