BiH dobila 44,8 miliona evra za migrante, problema sve više

Društvo

Iako je EU od 2007. godine dala 44,8 miliona evra za pomoć u rješavanju ili makar ublažavanju migrantske krize, problema u BiH sve je više, a najviše u Unsko-sanskom kantonu.

 

– Do prošle godine iz Evrope je stiglo u BiH više od 10 miliona, a samo tokom prošle godine i ostala 34 miliona evra za skloništa, hranu, vodu, sanitarije, odjeću, psihosocijalnu pomoć – piše današnji Dnevni avaz.

 

Navodeći da je situacija na terenu eskalirala, list ističe da nema novca, kao ni dovoljno skloništa, vode i hrane.

 

U vezi sa spornim milionima posljednjih dana putem medija šalju se otrovne strelice na relaciji Vlada Federacije BiH FBiH-Unsko-sanski kanton, podsjeća list.

 

Prema Avazu, Vlada FBiH je početkom jula doznačila četiri miliona KM Vladi Unsko-sanskog kantona za pomoć u rješavanju migrantske krize i ova sredstva su trebala biti preusmjerena Crvenom krstu Bihaća, ali je problem nastao kada je Kanton odlučio da bi novac mogao preusmjeriti za izgradnju policijske stanice u Bužimu.

 

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća Sej Ramić istakao je da se ne mogu pratiti tokovi novca i da su u migrantskoj krizi svi iskorišteni.

 

– Neka Vlada zadrži pare u Sarajevu, ali neka i migranti ostanu u Sarajevu – poručio je Ramić.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *