Velika Kladuša pred epidemijom šuge

Društvo

U Velikoj Kladuši vlada alarmantna situacija zbog velikog broja migranata koji se nalaze na tom području, a koji su oboljeli od raznih zaraznih bolesti.

 

Po broju pacijenata oboljelih od šuge uskoro bi trebala biti proglašena epidemija. U jeku svega policija tjera Ljekare bez granica i zabranjuje im liječenje migranata.

 

Kako je rekla direktorka Doma zdravlja Velika Kladuša Evresa Okanović, ovo područje je na većem udaru od Bihaća zbog toga što su okruženi graničnim prelazima kuda migranti pokušavaju doći do Evrope, ali su ujedno i zaboravljeni od svih.

 

– U izuzetno smo teškoj situaciji. Na svojim leđima nosimo veliko breme, a u svemu tome smo usamljeni. Ministarstvo zdravstva USK nam pokušava pomoći, ali imamo veliko nerazumijevanje lokalne zajednice i policije. Mi imamo jedan tim koji pruža zdravstvenu zaštitu u Miralu u kojem se nalazi više od 1.000 migranata. Taj tim ide tri puta sedmično po četiri sata i omogućavaju koliku-toliku zdravstvenu zaštitu, ali problem je što migranti koji su van Mirala i spavaju po livadama, šumama i tuđim kućama nemaju adekvatnu zaštitu – rekla je Okanovićeva.

 

Ističe kako se situacija otima kontroli i da postoji opasnost po zdravlje za domicilno stanovništvo s obzirom na to da veliki broj migranata ima šugu, zatim AIDS, hepatitis, tuberklozu, a zabilježena su i dva slučaja malarije.

 

– Do sada se jedva nosimo sa situacijom, a u budućnosti ne znamo hoćemo li moći. Velika Kladuša je opterećenija i siromašnija. Ovo je apel i vapaj da nam se pomogne. Pismeno i telefonski smo se obraćali lokalnoj zajednici da nam se pomogne, ali se oglušuju na sve. Migranata je sve više i biće ih još nakon što Hrvatska zatvori granice i pojača kontrole na ‘rupicama’ kroz koje svaku noć u grupi prolazi oko 30 ispaćenih migranata koji pokušavaju da pređu u bolji život – navela je.

 

Već mjesec je zabranjen rad Ljekarima bez granica koji imaju uredno odobrenje nadležnih institucija za rad, a koji su značili ogromnu pomoć i podršku ljekarima i zdravstvenim radnicima u Velikoj Kladuši, jer su pružali zdravstvenu zaštitu i neregistrovanim migrantima.

 

Prema riječima direktorke Doma zdravlja, policajci su dobili naredbu od načelnika Četvrte policijske uprave Zehrudina Buljića da onemoguće rad Ljekarima bez granica i da ih protjeraju.

 

– On je rekao da za njega vani nema migranata, da ne postoji prihvatni centar I slično. Nije svjestan o čemu se radi i ne zna sa čime se sve borimo. Ljekari bez granica pružaju kompletnu zdravstvenu zaštitu, a mi im damo samo tim da upotpuni to. Ovo je zločin, da se čovjeku onemogućava zdravstvena zaštita i pravo na život – rekla je.

 

Policajci su već pet puta prekinuli rad Ljekara bez granica i to tokom prijema pacijenata. Već mjesec ne mogu da rade. Zbog toga migranti dolaze u Hitnu službu gdje se miješaju s domicilnim stanovništvom, što može dovesti do epidemije raznih bolesti.

 

– Već smo imali situaciju da je u Hitnoj pomoći došlo do sukoba kada je jednu veče bilo mnogo domicilnog stanovništva, među kojima i djece te desetak migranta. Ljekari su uradili trijažu i prvo su pregledali migrante. Tada je domicilno stanovništvo negodovalo, bilo je vrijeđanja, psovanja i slično. Mi njih razumijemo, ali mi moramo pružiti zdravstvenu zaštitu svima. Ako na snazi i dalje bude zabrana rada Ljekarima bez granica, očekuju nas konflikti većih razmjera – naglasila je Okanovićeva.

 

Postavila je pitanje zbog čega je prošle godine dozvoljen rad Ljekarima bez granica koje je tada čak čuvala policija, a sada ih ti isti policajci tjeraju. Kaže da je u svojoj borbi usamljena, ali da ne može odustati jer Velikoj Kladuši prijeti katastrofa kada je riječ o zdravstvenoj slici.

 

– Za sprečavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima neko treba odgovarati sudu – poručila je Okanovićeva.

 

U Miralu se nalazi oko 1.400 migranata koji su registrovani. Tačan broj migranata koji nisu registrovani nije poznat. Prema posljednjim informacijama Operativne grupe za pitanje migracija USK, na istočnim granicama imaju oko 1.000 registrovanih ulazaka i oko 1.300 neregistrovanih ulazaka dnevno.

 

Na Veliku Kladušu i Bihać je najveći pritisak. Za razliku od Bihaća, lokalne vlasti u Velikoj Kladuši očito nemaju sluha.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *