Srpske preuzima troškove porodiljskog bolovanja

Društvo

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti propisano je uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene porodilje, te refundiranje poslodavcima naknada u iznosu od 100 odsto bruto plate za vrijeme porodiljskog odsustva.

 

Ovim nacrtom zakona, koji će Narodna skupština Srpske razmatrati u nastavku sedme redovne sjednice, uvodi se i novo pravo – naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju.

 

U obrazloženju zakonskog rješenja ističe se da će naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju, zajedno sa drugim primanjima po osnovu priznatih prava iz socijalne i dječje zaštite djeci sa smetnjama u razvoju, poboljšati položaj porodica koje brinu o njima.

 

– Dakle, unaprijedila bi se podrška biološkoj porodici, a uvođenje novog prava za djecu sa smetnjama u razvoju predstavlja i prevenciju smještaja djece sa smetnjama u razvoju u ustanove socijalne zaštite. Samim tim će se poboljšati i materijalni položaj djece sa smetnjama u razvoju, a djeca ostaju u svojim porodicama – navodi se u obraloženju.

 

Sedma redovna sjednica Nardone skupštine Repbulike Srpske biće nastavljena u utorak, 29. oktobra.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *