Sve teža se situacija oko migrantske krize u Krajini

Društvo

Srbi koji žive na području opštine Bosanski Petrovac i u drugim opštinama u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu svojim tijelima će spriječiti namjeru vlasti da se migranti iz Bihaća premjeste u Medeno Polje u kojem u stoodstotnom procentu živi srpsko stanovništvo.

 

Stav je ovo predstavnika Srba povratnika u Federaciju BiH koji su se sastali juče u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca kako bi razgovarali o najavljenom smještanju migranata na to područje.

 

Sastanku, koji je organizovao Savez srpskih udruženja FBiH, prisustvovali su srpski delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta, Dragan Damjanović, Drago Puzigaća i Nikica Bosnić, te načelnici 4 opštine u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom – Bosanskog Petrovca, Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova. Pored njih, na sastanku su bili i načelnici dvije susjedne opštine iz Republike Srpske, odnosno Petrovca-Drinića i Istočnog Drvara.

 

Srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta kazao je za Srpskainfo da srpski narod neće dozvoliti smještaj migrantskih centara na teritoriji Bosanskog Petrovca, kao ni na područje Drvara, Grahova i Glamoča jer smatraju da bi se time pokrenuo novi egzodus Srba sa tih prostora.

 

– To bi značilo stvaranje novih kolektivnih centara u Republici Srpskoj od srpskih izbjeglica iz zapadnokrajiških opština. To ne želimo i nećemo dozvoliti. Svojim tijelima ćemo to spriječiti. Garantujem da će doći svi Srbi iz Drvara, Glamoča i Grahova da pružimo pomoć narodu Bosanskog Petrovca u odbrani od migranata – poručuje Broćeta.

 

Dodaje da bi dolazak migranata u Medeno Polje značio nestanak Srba na tim prostorima. To je i razlog, kako kaže Broćeta, što su se Srbi iz ove 4 opštine u FBiH, ali i susjednih opština u Srpskoj, ujedinili kako bi spriječili naseljavanje migranata u Medeno Polje.

 

– Svi imamo isti cilj, a to je da se tako nešto ne dozvoli. Ukoliko među par hiljada Srba, koji žive na tom području, dođe par hiljada migranata, to znači da za srpski narod tu više nema mjesta – poručuje Broćeta.

 

Navodi da je na jučerašnjem sastanku dogovoreno da će se protiv smještaja migranata u Medeno Polje boriti svim legalnim i legitimnim sredstvima. Međutim, ukoliko ne budu uspjeli da se izbore i vlast na silu smjesti migrante u Medeno Polje, to će Srbe pretvoriti u migrante.

 

– U tom slučaju smo spremni da formiramo kolonu autobusa u kojima će biti građani Bosanskog Petrovca, Drvara, Glamoča i Grahova. Doći ćemo pred Savjet ministara BiH i parkirati, pa neka onda oni rješavaju našu krizu – dodaje Broćeta.

 

Njegov stav dijeli i predsjednik Saveza srpskih udruženja “Zavičaj” Brane Pećanac, koji kaže da Srbi shvataju položaj migranata, jer su i sami bili izbjeglice, ali da im nije mjesto u Medenom Polju.

 

– Svjesni smo tragedije ovih migranata, jer smo i mi bili u egzodusu, ali ovo nije rješenje. Protivimo se bilo kakvoj izgradnji kampova ili sabirnih centara za migrante u Medenom Polju. Podržavamo da se institucionalno rješavaju problemi migranata, ali da to ne ide na štetu i preko leđa srpskih povratnika u Federaciju – poručuje Pećanac.

 

Dodaje da bi se gradnjom kampova za migrante u Medenom Polju narušio Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje mirni povratak svih izbjeglica sa prostora odakle su otišli.

 

– Ako se desi da se migranti počnu naseljavati na prostor gdje žive Srbi, može vrlo lako doći do ponovnog iseljavanja i egzodusa Srba sa svojih vjekovnih područja – ističe Pećanac.

 

I načelnik opštine Bosanski Petrovac, Dejan Prošić, kategorično odbija mogućnost da se migranti premjeste u tu opštinu. On ističe da su protiv toga građani svih nacionalnosti u toj opštini, a ne samo Srbi.

 

– Jedinstveno smo protiv takvog načina rješavanja migrantske krize i oštro ćemo se suprotstaviti pokušaju smještaja migrantskih centara u Medeno Polje. Svjesni smo da se sami ne možemo izboriti protiv toga, zato smo zatražili pomoć i savezništvo na svim stranama – ističe Prošić za Srpskainfo.

 

Navodi da je sretan jer su se i načelnici drugih opština odazvali njegovom pozivu i izrazili spremnost da pomognu u rješavanju ovog problema. Prošić je izrazio uvjerenje da će se problem oko migranata riješiti na zadovoljstvo svih građana opštine Bosanski Petrovac.

 

– Borićemo se svim legalnim načinima da spriječimo smještaj migranata na ovo područje. Spremni smo i svojiim tijelima da spriječimo njihov premeštaj. Ako ne uspijemo u tome, odnosno migranti se nasilno pokušaju smjestiti u Medeno Polje, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da se borimo. To znače protesti i blokade institucija – poručuje Prošić.

 

Načelnik opštine Petrovac-Drinić u Srpskoj, Milan Grbić, najavio je da će uskoro zatražiti sastanak sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom Srpske Željkom Cvijanović i ministrom policije Republike Srpske Draganom Lukačem, kako bi od njih zatražio zaštitu stanovništva tog kraja, koje će biti ugroženo dolaskom migranata.

 

– Tražiću pomoć vlasti Srpske i pojačano prisustvo policije RS u opštini Petrovac-Drinić, jer će premještanjem migranata u Medeno Polje biti ugrožena bezbjednost svih građana ovog kraja. Ako do toga dođe, upitan je i opstanak Srba u Driniću – kazao je Grbić.

 

On ističe da se dolasku migranata u Medeno Polje ne protive samo Srbi, već i ostali narodi koji žive u opštini Bosanski Petrovac.

 

Grbić ističe da svakodnevno na desetine migranata prolazi tim krajem na putu prema Bihaću i granici s Hrvatskom, te da je očito da ni oni ne žele da ostanu u Bosanskom Petrovcu.

 

– Zašto onda žele da ih premjeste ovdje? Samo zato što znaju da je Medeno Polje okruženo srpskim selima i vjerovatno žele da Srbi ponovo krenu u egzodus. Poslije Bosanskog Petrovca, dovešće ih u Drvar, pa Glamoč, pa Grahovo. Time će staviti tačku na život Srba u FBiH – kategoričan je Grbić.

 

Načelnik opštine Glamoč, Nebojša Radivojša, izjavio je za Srpskainfo da će ta opština sa svoje strane učiniti sve što može kako bi pomogla građanima Bosanskog Petrovca u namjeri da se spriječi dolazak migranata u Medeno Polje.

 

– Pružićemo pomoć našem narodu da se odbrane od migranata. Srpski narod u Bosanskom Petrovcu je dosta pretrpio i u proteklom ratu, a i u povratku poslije rata. Ako se tome doda da se nalaze u entitetu u kojem su manjina, mislim da bi dolazak migranata bila kap koja preliva čašu – istakao je Radivojša.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *