Đajić: Preventivni pregledi spasili hiljade života

Društvo

Moždani udar, koji je na trećem mjestu po uzroku smrtnosti, pobjeđuje se preventivnim pregledima, a u Republici Srpskoj je za proteklih osam godina ultrazvučno pregledano više od 40.000 pacijenata sa faktorima rizika i spasene hiljade života, rekao je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srpske u Banjaluci Vlado Đajić.

 

Đajić, koji je i specijalista neurologije, navodi da se redovnim pregledima smanjuje smrtnost i invalidnost, ali i znatno štedi novac, te ističe da je projekat “Prevencija moždanog udara”, koji se u Srpskoj realizuje od 2011. godine, jedinstven u svijetu.

 

On za “Glas Srpske”, povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara koji se obilježava sutra, naglašava da je UKC uveo i mehaničku trombektomiju, odnosno mehaničko vađenje tromba iz krvnih sudova mozga.

 

Prema njegovim riječima, primijećen je trend povećane učestalosti obolijevanja kod lica od 40 do 60 godina, što se pripisuje povećanom prisustvu stresa i posljedicama rata.

 

“Glavni faktori rizika za nastanak moždanog udara su pušenje, šećerna bolest, povišen holesterol, nedovoljna fizička aktivnost”, naveo je Đajić.

 

Govoreći o ulaganju u kadar i opremu u UKC, Đajić je naveo da je u planu izgradnja hematoonkološkog instituta, rekonstrukcija zgrada Klinike za ginekologiju i Klinike za infektivne bolesti, te da je plan da se intenzivno radi na tome da sve medicinske ustanove budu smještene u UKC.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *