Pometnja među prosvjetnim radnicima oko dobrovoljnog penzijskog fonda

Društvo

Među zaposlenima u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj u posljednja dva dana nastala je prava pometnja zbog dopisa Ministarstva prosvjete i kulture u kojem se traži da hitno i u vrlo kratkom roku daju saglasnost da se lični podaci radnika pošalju Društvu za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom, radi pristupanja ovom fondu, saznaje Srpskainfo.

 

Mnogi od njih, očigledno, nisu imali ni osnovne informacije o tome da je Vlada RS još u julu donijela odluku o organizovanju penzijskog plana Vlade RS, po kojoj će uskoro za sve zaposlene koji primaju platu iz budžeta mjesečno uplaćivati 20 KM za dobrovoljno penzijskog osiguranje.

 

S obzirom na to, brojni radnici su pomislili da će se ovaj iznos odvajati od njihove plate, zbog čega su hitno krenuli da traže informacije, kako od uprava škola, tako i od svojih sindikalnih predstavnika.

 

Problem je dodatno usložilo to što je u dopisu ministarstva navedeno da se saglasnosti moraju hitno dostaviti, te je za to prvobitno ostavljen rok od jedva dva dana.

 

– Potrebnu saglasnost za zaposlene sve osnovne i srednje škole dužne su dostaviti Ministarstvu najkasnije do srijede 30. oktobra – navodi se u dopisu Ministarstva koji je školama upućen 28. oktobra.

 

Nakon što je nastala ova pometnja, saznajemo, rok za dostavljanje saglasnosti je ipak produžen, jer su i škole stavile do znanja da im treba više vremena da posao obave, ali i da informišu radnike o tome šta odluka Vlade konkretno donosi.

 

U Društvu za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom ističu da i sami danas zovu sve škole redom, da bi mi objasnili da su im lični podaci potrebni da bi uplate Vlade, koje će početi od januarske plate, a na koje pravo imaju svi stalno zaposleni radnici, mogli da rasknjiže na lične račune radnika, koji će na osnovu toga imati pravo na ličnu penziju.

 

– S obzirom na to da će te uplate početi od januarske plate i da bi to trebalo da se odnosi na 37.000 ljudi, tražili smo podatke da bi sve moglo da se pripremi na vrijeme, ali ništa nije toliko hitno. Od više ministarstava smo već dobili podatke, vjerovatno jer tu ima i manje ljudi u sistemu. U prosvjeti je to vjerovatno najkomplikovanije da se uradi. U svakom slučaju, radnici treba da znaju da se ništa ne uzima od njihove plate i da se ništa ne mora, odnosno da je pristupanje fondu svakako dobrovoljno, ali da u skladu sa odlukom Vlade imaju pravo da im Vlada uplaćuje svaki mjesec tih 20 KM na njihov lični račun, za dobrovoljno penzijsko osiguranje i da nam njihovi lični podaci trebaju zbog toga. – objašnjava za Srpskainfo izvršni direktor Društva za pravljanje EPF Gordana Drobnjak.

 

S obzirom na to da su mnogi radnici zabrinuti i zbog obrade njihovih ličnih podataka, iz EPF ističu i da u svom radu strogo poštuju Zakon o zaštiti ličnih podataka.

 

Puno poziva zbunjenih ili zabrinutih prosvjetara u posljednja dva dana stiglo je i u Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS, potvrđuje predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić. On ističe, međutim, da je to odlična stvar za radnike, iako je možda trebalo dati duži rok da se to sve pripremi.

 

– Predstavnici granskih sindikata korisnika budžeta su 19. jula ove godine potpisali ugovor sa Vladom po kojem se Vlada obavezala da će stvoriti penzijski plan za sve zaposlene na neodređeno vrijeme, korisnike budžeta RS. Prema odredbama, EPF je obavezan da na individualni račun svakog pojedinca doznači tih 20 KM koje će Vlada uplatiti. To znači da nijedna jedina marka neće biti oduzeta od plate radnika.

 

Ovo je dodatnih 20 KM i radnici će biti u plusu za toliko, a kasnije će imati pravo i na isplatu te lične penzije. Ima tu dosta nekih nedoumica trenutno u smislu kako će to biti urađeno, ali već obavještavamo radnike o mogućim tehnikama. Dogovor je da u svaku školu i ustanovu dođe predstavnik EPF. Radnik može svoj novac da podigne sa navršenih 58 godina života ili sa napunjenih 53 godine života i najmanje 5 godina akumuliranja uplata – objašnjava Gnjatić.

 

On podsjeća da je u toku i kreiranje budžeta RS, te da i ovo novo izdvajanje Vlada treba da pritom ukalkuliše.

 

Iz pojedinih škola, međutim, kažu da informisanje radnika o ovom pitanju nije dobro urađeno, te da je uloga sindikata u tome bila ključna.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *