Plan da se višak zaposlenih u “ERS” zbrine stimulativnim otpremninama

Društvo

Višak zaposlenih u “Elektroprivredi Republike Srpske” (ERS) biće socijalno zbrinut kroz četiri talasa stimulativnih otpremina koje će biti veće od predviđenih kolektivnim ugovorom i ponuđene već od 15. novembra, saopšteno je iz “Elektroprivrede”.

 

Odluka o neophodnosti smanjenja broja zaposlenih za 15 odsto donesena je na osnovu rezultata analize broja zaposlenih i njihove kvalifikacione strukture, dodaje se u saopštenju.

 

“Ključna promjena koju donosi aktuelna reorganizacija elektrodistributivnih preduzeća u Srpskoj je razdvajanje djelatnosti distribucije i snabdijevanja u posebne privredne subjekte koji će funkcionisati na strukovnim principima uz daleko efikasnije poslovanje u odnosu na dosadašnju praksu”, istakli su juče u Banjaluci čelnici ERS-a, “Elektrokrajine” Banjaluka, te stručnjak angažovane konsultantske kompanije u obraćanju članovima Uprave, rukovodiocima radnih jednica, poslovnica, sektora i službi “Elektrokrajine”.

 

Vršilac dužnosti generalnog direktora ERS-a Luka Petrović i v.d. direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić upoznali su prisutne da je proces reorganizacije nametnut otvaranjem tržišta električne energije i potrebom da se preduzaća pripreme za uspješno poslovanje u izmijenjenim uslovima.

 

Razdvajanje tržišnih i netržišnih djelatnosti u elektroenergetskom sektoru obaveza je koja proizilazi ne samo iz obavezujućih energetskih paketa EU, nego i iz zakona o električnoj energiji koji je u postupku usvajanja.

 

Vođa konsultantskog tima iz kompanije “Prajsvoterhauskupers” (PricewaterhouseCoopers – PwC) Mislav Slade-Šilović upoznao je menadžment “Elektrokrajine” sa detaljima odabranog modela organizovanja i funkcionisanja budućih pet operatora distributivnog sistema, kao i novog preduzeća za javno snabdijevanje na nivou Republike Srpske koji će početi sa radom 1. januara 2021. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *