Mještani traže zatvaranje prihvatnog centra “Bira”

Društvo

Predstavnici bihaćkih mjesnih zajednica koje gravitiraju lokaciji prihvatnog centar “Bira”, gdje su smješteni migranti, zatražili su od kantonalnih i gradskih vlasti da se on zatvori i da se ne dozvoli produženje ugovora o korištenju tog objekta, koji ističe 15. novembra ove godine.

 

“Željeli smo na ovaj način poslati poruku da smo skoro na izmaku snaga. Ja konkretno živim u blizini ‘Bire’, gdje se svakodnevno suočavamo s krivičnim djelima i incidentnim situacijama. Nismo više sigurni ni u vlastitim dvorištima, a migranata i izbjeglica je oko centra sve više. Apelujemo da nam se svima zajedno pomogne i sve dovede u okvire zakona ove države, jer ne znam koliko će još građani moći tolerisati ovakvu situaciju”, istakao je Fadil Dizdarević iz bihaćkog naselja Prekounje.

 

Sličnog su mišljenja i mještani Malog i Velikog Luga, Zavalja i Vučjaka, koji su izričiti u zahtjevima da se zatvare prihvatni centri u naseljenim gradskim područjima, jer su uplašeni za zdravstvenu i sigurnosnu situaciju.

 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je kako se neće dozvoliti ukidanje privremenog kampa za migrante na Vučjaku niti produženje ugovora za dalji boravak stranih državljana u centru “Bira” sve dok se ne uradi kompletan koncept za rješavanje migrantske krize na nivou Bosne i Hercegovine.

 

“Sve dok migranti neprestano dolaze u Bihać, kao što je sada slučaj, Vučjak ostaje kao lokacija za njihov smještaj. To je nužno i neophodno jer bismo u protivnom imali haotičnu situaciju u gradu. Mi smo pokazali dobru volju i odredili smo lokalitet Lipa kao novu potencijalnu lokaciju za migrantski centar i čekamo da se o tome očituju oni koji su nadležni za migrantsku krizu”, kazao je Fazlić.

 

On je od policije zatražio da intenzivira napore i da se svi migranti koji borave u samom gradu prebace na Vučjak.

 

U ovom trenutku neizvjesna je sudbina prihvatnih centara “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, jer su njihovi vlasnici potvrdili kako neće produžavati ugovore o smještaju migranata koji ističu 15. novembra, pa bi se više od 2.000 osoba moglo naći na ulici.

 

U međuvremenu, ne postoji nikakva saglasnost o tome na kojoj bi se lokaciji mogao formirati novi prihvatni centar za migrante, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je kako ponuđena lokacija Medeno Polje, nadomak Bosanskog Petrovca, ne dolazi u obzir.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *