Nije postignut dogovor o najnižoj plati u RS

Društvo

Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske nisu postigli dogovor o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2020. godinu.

 

“Unija udruženja poslodavaca RS nije prihvatila zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske da najniža plata od 1.januara 2020. godine bude 550 KM, a da u drugom kvartalu naredne godine poraste na 600 KM”, navedeno je u saopštenju Saveza sindikata RS.

 

Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta ispred Vlade RS nisu imali prijedlog iznosa najniže plate.

 

Pregovori o najnižoj plati biće nastavljeni u roku od 15 dana.

 

“U Republici Srpskoj trenutno radi 266.320 radnika, od kojih 131.074 ili 49 odsto ne može zaraditi ni za hranu, dok 174.147 ili 65 odsto prima platu nižu od prosječne. U Srpskoj 35.774 radnika prima platu 450 KM i manje, a od 451 do 600 KM dobija 70.263 radnika”, rekla je ranije danas Ranka Mišić, predsjednica Sindikata.

 

Ona je navela da realni sektor u Srpskoj ne stoji loše, da je ostvarena zapažena dobit i da je Vlada Srpske pozitivno djelovala prema poslovnoj zajednici, kao i da su doneseni zakoni koji rasterećuju realni sektor, ali se, ipak, malo poslodavaca u Srpskoj odlučuje da poveća plate.

 

Mišićeva je podsjetila da je obaveza Vlade Republike Srpske da bude zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske o iznosu najniže plate, te da je ukoliko ne bude dogovora Vlada obavezna da sama utvrdi njen iznos.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *