Socijalni radnici u Banjaluci zabrinuti za sigurnost

Društvo

Predstavnici Centra za socijalni rad izrazili su danas zabrinutost nakon jučerašnjeg incidenta, te uputili dramatičan apel.

 

Tvrde da im se prijeti svakodnevno, te da je samo pitanje dana kada će neko smrtno stradati.

 

Đorđe D. je juče ujutro prvo verbalno, a zatim i fizički napao radnike Centra, a voditelja njegovog predmeta Ognjena B. je udario glavom. Radnici su ga uspjeli savladati i držati do dolaska policije, koja ga je zatim uhapsila.

 

Osumnjičeni je usred brakorazvodne parnice i sa suprugom vodi bitku oko starateljstva nad djetetom. Nedavno je, nezvanično saznajemo, čak odveo dijete na nekoliko dana u Sarajevo bez znanja majke.

 

U Centru su prije jučerašnjeg incidenta znali da se radi o “problematičnoj stranci”.

 

Psiholog Marija Jakovljević istakla je da su se juče na hodnicima Centra dešavale “filmske scene”. Upitala je i “gdje je sada nasilnik”, a odgovor je zatražila od tužilaštva.

 

– Gdje je taj čovjek sada, šta će biti sa nama, a tek sa njegovom suprugom, porodicom… – pitala je Jakovljević.

 

Ona je upozorila da su socijalni radnici samo karika u lancu, a da je stanje kada je u pitanju zaštita djece i žena žrtava, alarmantno!

 

Socijalni radnik Bojan Arula kazao je danas da je jučerašnja vijest izazvala i lavinu negativnih komentara prema socijalnim radnicima.

 

– O nama se piše ili kada nam ubiju korisnike, u smislu šta nismo preduzeli ili kada ubiju nas, u smislu šta smo zgriješili – rekao je Arula.

 

On je podsjetio na brojne tragične slučajeve u regionu, ali i kampanje poput one koju u Hrvatskoj predvodi glumica Jelena Veljača, a što, objasnio je, utiče na javno mnjenje u regionu.

 

On je rekao da oni često nemaju ni instrumente da sprovedu sve mjere, ali i da nailaze na nerazumijevanje ili sporost ostalih sistema, poput pravosuđa i zdravstva.

 

– Čovjek koji je juče napao ima ozbiljnih psihičkih smetnji i treba da završi u zdravstvenoj ustanovi – rekao je Arula.

 

On je kazao da se socijalnim radnicima svakodnevno prijeti, kako njima tako i njihovim porodicama, da dvije kolegice trenutno primaju prijetnje, a da jednoj od njih prijeti čovjek koji je na izdržavanju zatvorske kazne.

 

– U našu zaštitu ne staje niko – dodao je.

 

Bojan Zec iz sindikalne organizacije je istakao da je ovo posao visokog rizika, a da imaju preko 20.000 korisnika.

 

Upozorio je i da uglavnom na teren idu sami, ali da će ubuduće insistirati da sa njima idu i policija ili drugo ovlašteno lice.

 

– Nećemo da budemo glineni ne golubovi i lica za odstrel. Izborićemo se za naš položaj – kazao je Zec.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *