Vrbas odsjekao 17 kuća od puteva, više saobraćajnica poplavljeno

Društvo

Usljed izlivanja Vrbasa najmanje 17 kuća je na području Srpca odsječeno od puteva, a iz jednog domaćinstva evakuisani su ukućani i stoka.

“U mjestu Lilić imamo 12 odsječenih kuća”, potvrdio je danas Dalibor Košutić, načelnik Civilne zaštite u Srpcu.

Na području Tešnja količina padavina za protekla 24 sata iznosila je 69 litara po metru kvadratnom i došlo je do izlivanja rijeke Radušice u naseljenim mjestima Cerovac, Vukovo i Rosulje. U mjestu Jelah došlo je do izlivanja potoka i plavljenja više stambenih i jednog poslovnog objekta. Preduzete su hitne mjere odbrane od poplava angažovanjem ljudstva i mehanizacije na području Rosulja i Jelah polja.

Ogromna količina padavina, bujice i porast nivoa nekih rijeka izazvali su mnoge probleme širom Bosne i Hercegovine.

U banjalučkom naselju Debeljaci bujica je odvalila potporni zid kod odvoda i uništila dio puta, pa je saobraćaj preusmjeravan drugim pravcem.

“Nije voda mogla proći kroz odvod koliko je padalo. Bogami, bilo je gusto, ali evo sada je tu bager došao da sredi korito potoka”, prepričava dramatičnu noć Stevan Zorić iz Debeljaka, kojem potok teče kraj kuće.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da gradske službe intervenišu gdje je potrebno i da je situacija pod kontrolom.

Veliki broj građana kaže da situacija podsjeća na bujične poplave iz avgusta 2015. godine.

“Dosad smo zaprimili 61 prijavu građana za intervencije”, rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banjaluka.

Slaviša Sandić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve u banjalučkoj Gradskoj upravi, ističe da su sva oštećenja na saobraćajnicama obilježena, a da je u prekidu saobraćaja na putevima za Karanovac i Debeljake.

Prema podacima gradskih službi, vodostaji na rijekama Vrbas i Vrbanja, kao i njihovim pritokama su u opadanju. Trenutni dotok u akumulaciju Hidroelektrane Bočac je ispod 200 metara kubnih vode u sekundi, što je, kako kažu, redovni dotok za ovo doba godine.

U Derventi je danas donesena odluka o proglašenju vanredne odbrane od poplava. Iz Štaba za vandredne situacije kažu da s obzirom na to da je vodostaj Ukrine i dalje u porastu, mole se građani s ugroženih područja da obezbijede materijalno-tehnička sredstva, da na sigurno sklone stoku i da se pripreme za eventualnu evakuaciju.

S obzirom na to da je vodostaj Sane dostigao 420 cm, što predstavlja kritičan nivo, u Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti mjera zaštite od poplava.

To obavezuje sve subjekte zadužene za zaštitu i spasavanje i javna preduzeća i ustanove na području Prijedora da preduzmu potrebne mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara u ugroženim zonama.

Pripadnici Civilne zaštite Modriča danas su spasavali dva pastira i 700 ovaca opkoljenih vodom nabujale Bosne u mjestu Dugo Polje.

Najveći porast zabilježen je na rijeci Savi i to cijelim njenim tokom u Posavskom kantonu.

U nekoliko opština na području Tuzlanskog kantona usljed kiše naglo su porasli neki vodostaji, a na pojedinim lokacijama aktivirana su klizišta.

Na području Gračanice rijeka Spreča poplavila je 60 hektara poljoprivrednog zemljišta. U opštini Doboj Istok Spreča se izlila iz korita i poplavila 120 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Rijeka Lukavica u naselju Subašići poplavila je stambeni objekat i pomoćne zgrade u privatnom domaćinstvu.

Na području opštine Gradačac izlio se lokalni potok, zbog čega je obustavljen saobraćaj na mostu u naselju Vida, a prekinut je i saobraćaj na regionalnom putu Kerep – Zelinja usljed izlivanja vode na kolovoz.

Saobraćaj je prekinut i na putu prema naselju Srnice Donje, a u Kerepu je poplavljena benzinska pumpa.

U opštini Kalesija je došlo do zatvaranja puta Kalesija – Gojčin.

Kiša opet iduće sedmice

Meteorolozi za danas najavljuju smirivanje situacije, suvo vrijeme, ali onda opet kišu.

“Danas možemo očekivati smirivanje padavina. Međutim, nakon toga u petak i subotu nas očekuje kiša, doduše slabija, a od nedjelje, to jest sljedeće sedmice očekuje nas talas velikih kiša”, kazao je juče Nebojša Kuštrinović, meteorolog.

Vlada RS prati situaciju

Vlada RS prihvatila je juče izvještaj o posljedicama koje su izazvale obilne padavine u posljednja tri dana, kao i informaciju o hidrološko-meteorološkom stanju s procjenom za naredni period, te procijenila da nema neposredne opasnosti od izlivanja većih vodotokova.

Vlada je na radno-konsultativnoj sjednici konstatovala da je usljed obilnih padavina u pojedinim lokalnim zajednicama došlo do izlivanja manjih vodotokova i bujičnih potoka, što je za posljedicu imalo ugrožavanje stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata i nekoliko putnih i željezničkih pravaca.

Vlada RS zadužila je Republičku upravu Civilne zaštite, nadležne republičke organe i jedinice lokalne samouprave da redovno prate stanje na terenu te preduzimaju adekvatne mjere.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *