Tuzlaci ne žele migrantske centre u svom gradu

Društvo

Blizu 100 mještana tuzlanskih prigradskih naselja koja gravitiraju Šićkom Brodu i Ljubačama danas se okupilo ispred zgrade Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli gdje treba početi sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Od političara traže da ne dozvole formiranje migrantskih centara na području ovog grada, a ukoliko do toga ipak dođe, navode da su spremni na radikalne poteze.

 

Nekadašnja kasarna u Ljubačama nadomak Tuzle mjesto je na kojem će biti formiran prvi migrantski centar u ovoj regiji, što je omogućila Vlada Federacije BiH koja je objekt dodijelila Ministarstvu bezbjednosti BiH.

 

Nezadovoljstvo među mještanima stvorila je i nedavna izjava premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića u kojoj je kao potencijalnu lokaciju za migrantski centar naveo objekte bivšeg rudnika u Bukinju.

 

– Tuzlanski kanton se mora jasno oglasiti i ne dozvoliti formiranje migrantskih centara u gusto naseljenim područjima. Premijer TK izgleda da nije ni svjestan šta je izjavio, a njegove izgovorene rečenice su stvorile paniku među mještanima, koji su sada uvjereni da će uslijediti njihovo protjerivanje – rekao je za Klix Goran Stojak, predsjednik Mjesne zajednice Bukinje.

 

Stojak je stava da se migrantima treba pomoći, ali ne formiranjem migrantskih centara u ovom gradu.

 

– I mi imamo pravo da živimo, da nam djeca mogu slobodno ići u školu, a dolaskom migranata to će biti nemoguće. Neka svaki od odbornika u Skupštini TK, koji imaju solidne plate, uz premijera svakako, kući povede po petoro migranata i riješiće problem – naglasio je Stojak.

 

Dok mještani Ljubača negoduju u vezi formiranja migrantskog centra ekipa BHMAC juče je već posjetila kompletan kompleks nekadašnje kasarne kako bi se uvjerili u stanje, s obzirom na to da postoje indicije da je ovo područje minirano, na što upozoravaju i postavljeni znakovi upozorenja.

 

– Mi od Skupštine TK na današnjoj sjednici tražimo da prihvate zaključke gradskih vijeća Živinica i Tuzle te da se uvaži vapaj stanovništva okolnih mjesnih zajednica. Članovi BHMAC juče su dolazili u kasarnu, a rekli su nam da su od Savjeta ministara BiH dobili nalog za utvrđivanje stanja na ovom lokalitetu. Ali, bez obzira na sve, mi ćemo istrajati u tome da ne dozvolimo formiranje migrantskog centra u Ljubačama – rekao je Dražen Vilušić, predsjednik Mjesne zajednice Ljubače koji je danas na protestu ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

 

Vrijedi reći da se formiranju migrantskog centra u Ljubačama protivi i Gradsko vijeće Tuzle, koje je na sjednici održanoj u ponedjeljak donijelo zaključak da će, ukoliko odluka Vlade FBiH da se kasarna u Ljubačama dodijeli Savjetu ministara, odnosno Ministarstvu sigurnosti BiH za smještaj migranata, biti prinuđeni podnijeti zahtjeve nadležnim organima za procesuiranje odgovornih zbog pokušaja izazivanja opšte opasnosti kao i o podržavanju protesta kojima će se predstavnicima mjesnih zajednica i drugim građanima Tuzle pridružiti i vijećnici.

 

Klix

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *