U Banjaluci obilježen Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu

Društvo

Banjaluka danas obilježava 21.novembar – Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, kao još praznik grada.

 

-Na ovaj način, Banja Luka se odužuje i podsjeća na jedan od važnih datuma u svojoj istoriji. 22.april 1945. godine je takođe Dan oslobođenja i Dan grada, ali ne treba zaboravljati sve ono što je bilo i u ranijoj istoriji – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas zajedno sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović, delegacijama Narodne skupštine i Vlade RS i generalniim konzulom Republike Srbije u Banjoj Luci, položio vijence na spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija.

 

On je naveo da izmjenom Statuta Grada, Banja Luka po prvi put, od ove godine – 21.novembar obilježava kao još jedan praznik grada.

 

Kako je kazao, ovaj dan je svakakako neradni dan zbog obilježavanje godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali po prvi put službeno u našem gradu se obilježava Dan prvog osobođenja Banje Luke nakon vijekova strane okupacije.

 

-Nakon turskog akta, austrijske carevine, 21.novembra 1918.godine Srpska vojska u pobjedonosnom pohodu i pobjedi u Prvom svjetskom ratu ulazi u Banju Luku. Taj datum domaće stanovništvo dočekuje kao prvo oslobođenje. Dugo vremena ovaj datum je bio potisnut i da nije bilo udruženja potomaka i poštovalaca tog perioda, ovaj datum se vjerovatno ne bi obilježavao. Bio je zaboravljen, iako je u tom vremenu 1918.godine i nakon toga, sve do Drugog svjetskog rata, bio smatran jednim od najvažnijih datuma u istoriji našeg grada. Od 21. novembra 1918.godine počinju koraci ujedinjenja i prisajedinjenja i stvaranje prve domaće države na ovim prostorima, nakon jako puno vremena – rekao je Radojičić.

 

On je najavio da će u znak sjećanja na ovaj značajan datum biti podignut spomenik na prostoru stare autobuske stanice, koja će novim idejnim rješenjem centralnog područja grada promijeniti svoju namjenu.

 

U ime Udruženja poštovalaca i potomaka srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine Nebojša Kuštrinović izrazio je zadovoljstvo što se od ove godine počeo zvanično obilježavati važan datum za grad.

 

-Naši slavni preci došli su 21. novembra 1918.godine u Banju Luku i donijeli slobodu, na šta smo veoma ponosni. Preko 25.000 dobrovoljaca sa ovih prostora, među kojima i Krajišnika, otišlo je tada dobrovoljno u vojsku Srbije. Mi se ponosimo time i još sakupljamo određene podatake i sakupljamo njihova imena – zaključio je Kuštrinović.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *