Građani traže da se procesuiraju odgovorni za stanje u Zavodu Pazarić

Društvo

Građani su se i danas okupili ispred zgrade Vlade FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo dešavanjima u Zavodu Pazarić. Saobraćaj je blokiran, a građani su donijeli transparente sa porukama za nadležne.

 

Među demosntrantima je najviše roditelja djece sa poteškoćama u razvoju koji kažu da smjene nisu dovoljne, traže da se utvrde odgovornosti.

 

Roditelji ističu da su upoznati sa stanjem, da znaju da se dešavaju ovakve stvari kao što su na fotografijama u Zavodu, te traže da se procesuiraju oni koji su odgovorni za to.

 

Na improviziranu pozornicu izlaze roditelji, pričaju o sovjim problemima, o preprekama za njihovu djecu u ovome društvu i šta bi Vlada trebalo da učini da olakša život njihovoj djeci.

 

Demonstranti i roditelji pitaju se šta je sa građanima, zašto šute, zašto ne izađu na ulicu.

 

Jedan od demonstranata pozvao je sve građane da u utorak izađu na ulice i blokiraju rasktsnice, te naveo da će se naknadno dogovoriti gje i koje raskrsnice će blokirati.

 

Jedan od demonstranata kazao je da je jedan od zahtjeva ispunjen i da nisu džabe protestovali, ali žele da u Nadzornom odboru bude jedan od roditelja.

 

Traze momentalno izdvajanje sredstava za potrebe saniranja nedostataka na objektima u kojem u Pazariću borave djeca.

 

Građani koji protestuju traže da se zaštiti uposlenik koji je ustupio fotografije javnosti.

 

Ne mogu, kažu, premijer i resorni ministar imati interne sastanke, ‘moraju se obratiti i razgovarati sa građanima’.

 

Kažu da su napravili pravni tim i da će pojedinačno tužilti svakog člana upravnog i nadzornog odbora, te bivše direktore zavoda.

 

Podsjetimo, pritisak javnosti na nadležne da se riješi pitanje u Zavodu u Pazariću je uslijedilo nakon što je na pres-konferenciji u Predstavničkom domu FBiH zastupnica Sabina Ćudić objavila zastrašujuće fotografije na kojima su prikazana djeca zavezana za radijatore i namještaj.

 

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o smjeni direktora te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić.

 

Ministri su razmatrali nekoliko nekoliko zaključaka o stanju u Zavodu Pazarić, među kojima je vanredni nadzor o stanju u toj ustanovi, inspekcijski nadzor Poreske uprave, stručni nadzor o zbrinjavanju te zaključci o poduzetim mjerama.

 

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *