U FBiH otkrivene 74 lažne diplome

Društvo

Federalna vlada je upoznata o informaciji o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

 

Institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna preduzeća i ustanove, te privredna društva, koji nisu završili proces revizije diploma, zaduženi su da to učine u 2020. godini, planirajući potrebna sredstva u svojim budžetima.

 

Kako je navedeno, proces provjere vjerodostojnosti diploma/svjedočanstava još nije završen, prije svega zbog plaćanja naknada za sami proces, a za što nisu bila planirana sredstva u budžetu. Problemi su nastali zbog zahtjeva za plaćanje naknade za provjeru vjerodostojnosti od Sveučilišta u Mostaru, Arhiva Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Banjoj Luci, sveučilišta u Republici Hrvatskoj te Univerziteta u Republici Srbiji.

 

Za određen broj diploma/svjedočanstava, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih dejstava 1992.-1995. godine.

 

“U dosadašnjem procesu provjere, a prema dostavljenim izvještajima, utvrđeno je postojanje 74 nevjerodostojne diplome, i to jedna u Finansijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, devet u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ-u zatvorenog tipa u Zenici i osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

 

Zaključeno je i da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije.

 

U ovoj informaciji nedostoje još 21 izvještaj.

 

Preporučeno je da, prilikom zasnivanja radnog odnosa, u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač FBiH te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, bude provjerena vjerodostojnost obrazovnih isprava.

 

Klix

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *