Grbić: Građani natjerani da koriste usluge banjalučke “Eko-toplane”

Društvo

Gradski odbor SDS Banjaluka poziva gradske vlasti i preduzeće Nova “Eko-toplana” da jasno kažu da li će građani, koji nisu željeli koristiti usluge ove toplane i dalje nelegalno prisiljavali na isporuku toplotne energije i isto tako im naplaćivali tu uslugu.

 

Predsjednik Gradskog odbora SDS Slavko Grbić je na danas održanoj konferenciji za novinare poručio da niko nema pravo prisiljavati nekoga da koristi uslugu koju ne želi, pogotovo što su ovde u pitanju usluge preduzeća koje je u većinskom privatnom vlasništvu.

 

Grbić je rekao da je presuda Ustavnog suda Republike Srpske jasna po ovom pitanju i da grad i toplana moraju dati jasan odgovor oštećenim građanima.

 

„Građani moraju znati da li imaju pravo na odštetu i kako da se ponašaju u odnosu na usluge ove toplane“, kazao je Grbić.

 

Istakao je da je nezabilježen slučaj na ovim prostorima, a možda i u svijetu, da se građani, mimo svoje volje prisiljavaju da koriste usluge preduzeća koje je u privatnom vlasništvu.

 

Zamjenik predsjednika Gradskog odbora SDS Anđeko Grahovac je ocijenio skandaloznom činjenicu da je skupštinska većina predvođena SNSD-om u parlamentu lokalne uprave uzela za pravo da propiše zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do tri godine za lica koja onemoguće ovlašćeno lice da očita utrošenu energiju ili neovlašćeno koriste toplotnu energiju.

 

Postavlja se pitanje da li je neko osuđen na osnovu ove odluke, koju je Ustavni suda sada proglasio neustavnom, i kolike odštete bi tek mogli tražiti ti ljudi.

 

„Ako imamo čovjeka koji ne želi da koristi usluge toplane, niti da mu neko očitava isporuku nečega što on ne želi, da li onda je pravedno da se taj čovjek šalje u zatvor“, upitao je Grahovac.

 

Odbornik SDS u Skupštini Banjaluke Aleksandar Petković je rekao da je SDS u januaru 2018. godine, kada su sporne odluke donesene upozoravao Gradsku skupštinu da će zbog toga što krše osnovna prava potrošača biti oborene na sudu.

 

„Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić na ovu moju tvrdnju odgovorio da se sastao sa predsjednikom Ustavnog suda i da mu je on, navodno, dao uvjeravanja da sporne odluke neće biti naknadno oborene“, kazao je Petković.

 

On je poručio da je žalosno što građani moraju vraćati sto miliona maraka duga koje su nastali u Toplani u prethodne dvije decenije, a za koje niko nije odgovarao.

 

Ustavnoi sud Republike Srpske utvrdio je da dijelovi Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije koju je prošle godine donijela Skupština Banjaluke, nisu u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske. Poništeni su, između ostalog, i dijelovi odluke o propisivanje krivičnih djela i sankcija za one koji ne budu ispoštovali tu “zakonodavnu” naredbu, koju je donio lokalni parlament.

 

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *