Promjene u Zakonu o dječijoj zaštiti u RS

Društvo

Javni fond za dječiju zaštitu RS u narednoj godini će, prvi put, poslodavcima refundirati 100 odsto bruto plate koju su oni plaćali zaposlenim porodiljima.

 

Za to je za sljedeću godinu potrebno obezbijediti dodatnih 3,5 miliona KM, a 8 miliona maraka za finansiranje ove mjere u 2021. godini, navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koje će danas razmatrati narodni poslanici.

 

Ovo bi trebalo da se finansira prihodima od doprinosa i transferom iz budžeta, ističu nadležni.

 

– Na osnovu realnih pokazatelja i dinamike podnošenja zahtjeva u prethodnom periodu, procjena je da će u toku 2020, u odnosu na 2019. godinu, biti neophodna dodatna sredstva od 3,5 miliona KM, iz razloga što će se značajan dio rashoda odnositi na 2019, za koju se refundira 80 odsto bruto plate. U 2021. godini, u odnosu na 2019, biće neophodna dodatna sredstva u iznosu od 8 miliona KM, a na koji će značajno uticati i povećanje prosječne bruto plate u Republici – navodi se, između ostalog, u obrazloženju zakona.

 

Na ovaj način poslodavci neće imati troškova u vezi s porodiljskim odsustvima zaposlenih radnica, ističu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koje je predlagač ovih izmjena zakona.

 

Po podacima ovog Ministarstva, prosječno se refundira naknada plate za porodiljsko odsustvo za 3.700 porodilja.

 

Osim ove velike novosti koju su poslodavci u RS dugo tražili, izmjene ovog zakona donose i novost za nezaposlene porodilje. Njima, naime, više neće biti potrebno da budu nezaposlene u periodu od 6 mjeseci prije rođenja djeteta da bi imale pravo na materinski dodatak, koji trenutno iznosi 405 KM.

 

– Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, može ostvariti pravo na materinski dodatak – navodi se u obrazloženju zakona.

 

Bitna novost za neke od nezaposlenih roditelja u RS je i uvođenje potpuno novog prava u oblasti dječije zaštite, odnosno naknade roditelju-njegovatelju ili njegovatelju koji brinu o djeci sa smetnjama u razvoju ili o osobama sa invaliditetom. Jedan od roditelja djeteta sa smetnjama u razvoju pravo na ovu naknadu imaće do navršene 30. godine života djeteta, a zakonom su određeni i svi precizni uslovi za ostvarivanje ovog prava.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *