Migranti odbijaju hranu, žele što prije u EU

Društvo

Blizu pet stotina migranata u kampu Vučjak kod Bihaća i jutros je odbilo topli obrok i čaj koji su im spremili volonteri Crvenog krsta. Razlog je samo jedan – protest uz želju da krenu ka zemljama Evropske unije.

 

Član mobilnog tima Crvenog krsta Bihać rekao je za Klix da su migranti odbili hranu i čaj, ali da će on i njegove kolege i u narednom periodu pružati pomoć ugroženim osobama i ostati na Vučjaku sve dok se ne riješi to pitanje.

 

U razgovoru sa migrantima saznaje se da su istrajni u svojoj namjeri da krenu ka EU. Ponovili su nam jučerašnje izjave kako ne žele da ih premještaju u druge migrantske kampove po BiH jer žele samo ići preko granice.

 

– Gladni smo, umiremo, ali nećemo ići nigdje (po BiH). Apelujemo na EU da otvori granice – rekao je jedan od migranata.

 

Migranti poručuju kako ne žele ni nove šatore na Vučjaku, niti hranu niti deke.

 

– Zahvalni smo Bosni, policiji, crvenom krstu i ljudima koji su ovdje i pomažu, ali mi tražimo od zvaničnika BiH i Evropske unije da otvore granicu. Samo želimo krenuti ka EU – rekao je jedan od stanovnika Vučjaka.

 

S obzirom na tešku situaciju i nepripremljenost za snijeg i hladnoću neki migranti nose improvizovanu obuću koja govori o katastrofalnim uslovima migranata koji borave na području BiH.

 

Dok migranti krate vrijeme uz razgovor, šetnju i zagrijavanje uz naloženu vatru jedan migrant govori: “Vidite gdje smo, u ovom sranj** od kampa. Ovo je životinjski kamp, a mi smo ljudi. Dajte nam da živimo, pustite nas da idemo u Italiju, Francusku, Španiju, gdje ćemo imati bolju budućnost.”

 

Ekipu portala Klix ispratili su okupljeni na jednom mjestu dok su u rukama držali poruke ispisane na kartonu – “Želimo preći granice”, “Ovdje umiremo”, “Zahtijevamo od EU da otvori granice” s nadom da će njihove poruke doći do ušiju onih koji odlučuju o njihovoj životnoj sudbini.

 

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *